Rhedenaar krijgt 24 maanden celstraf voor ‘sextortion’

Foto ter illustratie Foto: Pixabay
Foto ter illustratie Foto: Pixabay

RHEDEN – De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld: een Rhedenaar en een Arnhemmer. De mannen zijn veroordeeld voor hun aandeel in het chanteren van zeven slachtoffers in de vorm van sextortion (iemand chanteren met naaktbeelden).

Een 35-jarige Rhedenaar krijgt een celstraf van 24 maanden voor het medeplegen van chantage, een poging tot chantage en witwassen. Het OM eiste eerder een gevangenisstraf van 3 jaar. Een 44-jarige Arnhemmer krijgt een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor medeplichtigheid bij de chantage.

Rhedenaar chanteerde mannen en vrouwen

Tussen 30 januari 2023 en 31 juli 2023 hield de 35-jarige man zich bezig met sextortion. Hij chanteerde de slachtoffers met seksueel getinte afbeeldingen of deed zich voor als minderjarige in erotisch getinte chatgesprekken. Hiervan werden meerdere mannen het slachtoffer.

De slachtoffers hadden zich aangemeld op een chatsite of datingapp. Zij kregen contact met iemand die zich voordeed als een vrouw of man op zoek naar erotisch contact. De persoon voerde erotisch getinte gesprekken met de slachtoffers en stuurde erotische foto’s naar hen. Een aantal slachtoffers stuurde dergelijke foto’s weer terug. Wanneer zij dat deden, ontvingen zij al snel een bericht dat een geldbedrag moest worden betaald om te voorkomen dat beeldmateriaal en screenshots van de gevoerde gesprekken zouden worden doorgestuurd naar de partner van het slachtoffer, met naam genoemde familieleden, vrienden en/of de werkgever. Naar deze personen was vooraf onderzoek gedaan via social media en andere open bronnen op het internet. Een aantal slachtoffers betaalden het door de man geëiste geldbedrag.

Witwassen

De 35-jarige man is daarnaast schuldig aan witwassen van het door de chantage verkregen geld. De 35-jarige man dacht volgens de rechter met zijn handelen enkel aan zijn eigen gewin. Bovendien is hij al eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. De rechtbank rekent de man zijn handelen zwaar aan en veroordeelt hem tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden. Hij moet ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Rol 44-jarige Arnhemmer

De 44-jarige Arnhemmer stelde op verzoek van de 35-jarige uit Rheden zijn bankrekening ter beschikking, zodat de geldbedragen die van de slachtoffers werden geëist daarop konden worden overgemaakt. Na de overschrijving nam de 44-jarige man het bedrag contant op betaalde dit aan de 35-jarige man. De 44-jarige man faciliteerde de werkwijze van zijn plaatsgenoot, waardoor dit in stand bleef. Hij is hierbij dan ook opzettelijk behulpzaam geweest. De rechtbank oordeelt daarom dat de 44-jarige man als medeplichtige betrokken was bij de chantage van de slachtoffers. De rechtbank legt aan de 44-jarige man een werkstraf van 200 uur op en een volledig voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

Zie ook: OM eist drie jaar voor sextortion tegen Rhedenaar