Betaald parkeren in de gemeente Rheden? Gemeenteraad wil eerst onderzoek

Geparkeerde auto's Foto: Pixabay
Geparkeerde auto's Foto: Pixabay

DIEREN – Omdat de gemeente Rheden er financieel niet goed voor staat, zoekt ze naar extra inkomsten. Het college stelde betaald parkeren in de parkeergarage in Dieren voor, ondanks eerdere beloften dat dit niet zou gebeuren. ChristenUnie, VVD, D66, Beter Rheden, PvdA en GroenLinks waren het hiermee oneens en floten het college terug.

In de parkeergarage is plek voor 340 auto’s, die daar korte of lange tijd kunnen parkeren. Het college van burgemeester en wethouders van Rheden verwachtte hiermee jaarlijks 150.000 euro aan parkeergelden te kunnen verdienen. En dat terwijl de treinkaartjes steeds duurder worden en de liften op het station vaak niet werken.

Velp, Rheden en Dieren

Daarnaast bestaat de kans dat alle inwoners van de gemeente straks ook moeten betalen om te parkeren in de winkelstraten van Velp, Rheden en op en rond het Callunaplein in Dieren.

Onderzoek

De partijen willen eerst dat er nog dit jaar een onderzoek wordt gedaan in de hele gemeente naar een ander parkeerregiem. Dit regiem moet bijdragen aan door de gemeenteraad gestelde ambities op het vlak van leefbaarheid, gezondheid, natuur en biodiversiteit. Eventuele financiële voordelen moeten door portefeuillehouder Dorus Klomberg ook worden meegenomen bij het mobiliteitsonderzoek.

Wanneer dit onderzoek start, wie het uitvoert en wie het gaat betalen, is nog niet bekendgemaakt.