Donkere wolken pakken samen boven het nieuwe gemeentehuis

Nieuwe gemeentehuis De Steeg Foto: Martin Slijper
Nieuwe gemeentehuis De Steeg Foto: Martin Slijper

DE STEEG – Terwijl de bouw van het nieuwe gemeentehuis gestaag vordert, groeien de zorgen over de noodzakelijke besluiten die de gemeente zal moeten nemen voor de nabije toekomst. De opgaven die gemeenten vanuit het Rijk ontvangen, zijn niet in verhouding met de bekostiging, wat al jaren een probleem is.

Tot nu toe werd het begrotingstekort gedekt door de algemene reserve aan te spreken, maar hierdoor is de lokale schatkist vrijwel leeg en zijn structurele ingrepen noodzakelijk geworden.

Afgelopen jaar werd bijvoorbeeld maar liefst 1,5 miljoen euro uit de algemene reserve gehaald. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 vormt dit een grote uitdaging voor de huidige raadsleden. Bezuinigingen, of ombuigingen zoals ze ook wel genoemd worden, zijn pijnlijk voor de kiezers.

Het college van B&W heeft een eerste aanzet gegeven voor deze ingrepen in de Kadernota 2025. Deze nota is met enkele aanpassingen aangenomen tijdens de laatste Raadsvergadering. De gevolgen hiervan zullen de komende tijd merkbaar zijn voor de inwoners van de gemeente Rheden. Raadslid Steven Marshall (D66) vatte het samen met: “het in balans brengen van willen en kunnen.”

Als de nieuwe begroting ingaat zal de gemeente inmiddels zetelen in het nieuwe kleinere gemeentehuis. Raadslid Hendri Witteveen (CU) maakte tijdens de raadsvergadering van 2 juli een vergelijking: “We kunnen de hypotheek van de Rhedense samenleving niet meer betalen. We zullen uit moeten zien naar een kleiner huis om niet dakloos te worden. Dit is een hard gelag. Als samenleving zullen we hier uit moeten komen.”

Genoeg stof tot nadenken dus tijdens het zomerreces. Op 10 september gaat de raad weer van start met een voorbereidende vergadering op Landgoed Avegoor in Ellecom.

Nieuwe gemeentehuis De Steeg – Foto: Martin Slijper