Bewoners bij Attent in Dieren boos over de uitvoering van het rookverbod

Attent Intermezzo in Dieren Foto: Martin Slijper
Attent Intermezzo in Dieren Foto: Martin Slijper

DIEREN – Een tiental bewoners van zorginstelling Attent Intermezzo in Dieren voelen zich niet serieus genomen door de instelling vanwege de uitvoerbaarheid van het ingestelde rookverbod op het gehele terrein.

Ondanks dat het wettelijk is wel is toegestaan, mogen zij niet meer op het gehele terrein roken en zijn nu verplicht om aan de Harderwijkerweg op een houten bankje te gaan roken. Dit zorgt voor veel onvrede onder de bewoners.

Gedoogd verleden

Voorheen mochten de bewoners onder een paviljoentje op het terras roken, een situatie die gedoogd werd. Recentelijk heeft de directie echter besloten om roken op het gehele terrein te verbieden. Voor het personeel is een uitzondering gemaakt; zij kunnen achter het pand roken.

Roken aan de Harderwijkerweg

De enige plek waar bewoners nu nog mogen roken, is aan de drukke Harderwijkerweg, onder een boom bij een oud bankje, en dat ook nog eens binnen de blauwe lijnen. Deze plek is voor de rolstoelgebruikers vrijwel onbereikbaar vanwege scheve en losse stoeptegels, die door de bomen omhoog gedrukt zijn.

Veel rolstoelgebruikers zijn nu afhankelijk van hulp van verzorgers of bezoekers om er te komen. Enkele weken geleden is een patiënt met rolstoel zelfs in de struiken gevallen.

Incidenten en onvrede

Één bewoner had een pittige discussie met een medewerker en vluchtte bijna huilend het bos in. Daar kreeg zij eveneens een reprimande, omdat dat stukje bos ook tot het terrein van Attent behoort.

Attent Intermezzo in Dieren, alternatieve rookplek – Foto: Martin Slijper

Roep om alternatief

De zorginstelling biedt onderdak aan mensen die tijdelijke zorg nodig hebben, bijvoorbeeld om te revalideren. Bewoners eisen een overdekt rookalternatief wat ze zelfstandig zonder hulp kunnen bereiken. “We wonen hier niet voor onze lol,” aldus een boze bewoner. Sommige bewoners zijn gedwongen hier maandenlang te verblijven voor revalidatie.

Beleid van Attent

Attent voert een strikt rookbeleid en heeft een algeheel rookverbod ingesteld, waardoor roken in de open lucht en in gebouwen op het hele terrein niet is toegestaan. Overal op het terrein hangen bordjes met ‘rookvrije zone’. Dit beleid wordt gehandhaafd ondanks een rechterlijke uitspraak (30 nov 2023) die toestaat dat er gerookt mag worden.

De bewoners hopen dat de directie hun klachten serieus gaat nemen en een geschikte zelfstandig te bereiken rookplek voor hen creëert.