Wim (60) begon als ‘amateurtje’ en rent nu de grootste marathons ter wereld

Wim heeft een groot talent voor hardlopen Foto: Omroep Gelderland
Wim heeft een groot talent voor hardlopen Foto: Omroep Gelderland

DIEREN – De 60-jarige Wim Ritsema uit Dieren kwam er op latere leeftijd achter dat hij een groot talent heeft voor hardlopen. Nadat hij op 55-jarige leeftijd vierde van de wereld werd tijdens de marathon van New York, heeft hij de smaak te pakken.

Wim is een sportman met een missie, hij wil namelijk alle zeven grote marathons van de wereld lopen. Zijn volgende bestemming? Sydney. En hij is niet van plan om met lege handen terug te keren.

“Je weet van tevoren natuurlijk niet wie er meedoen en hoe de marathon loopt. Maar de planning is toch wel om de top vijf te halen, en wie weet wel een medaille. Maar ik ga in ieder geval gewoon genieten, het feit dat ik dit nog kan doen is al te prijzen”, zegt Wim op de atletiekbaan in Dieren.

'Ik ben nog een jonkie'

De marathon van Sydney hoopt Wim in 2 uur en 50 minuten te lopen, waarmee hij zijn persoonlijk record evenaart. Tijdens dit wereldkampioenschap dingt Wim mee in de leeftijdscategorie 60-64. “Dus dan ben ik nog een jonkie.”

Na Sydney moet Wim alleen nog de marathons in Boston en Tokyo afgaan om zijn verzameling compleet te krijgen. De wedstrijden in New York, Londen, Chicago en Berlijn heeft Wim namelijk al gelopen. De trofee aan het eind van de rit is een speciale medaille: “Met je naam erin gegraveerd. Dus dat is het uiteindelijke doel.”

Euforisch gevoel

En voor dit doel worden offers geleverd, al voelt dat voor Wim niet zo: “Ik kan hárd lopen. Dat voorop gesteld. Ik hoef er geen moeite voor te doen. Dat is natuurlijk ideaal. Soms zie ik mensen zwoegen om de kilometers vol te krijgen, en dan kom ik eraan en loop ik ze zo voorbij. Dat voelt wel euforisch.”

Bekijk hier hoe Wim traint voor de marathon in Sydney:

Om op niveau te blijven, rent Wim 100 kilometer per week: “Normaal zou je dit drie weken achter elkaar volhouden, en dan een week rust inplannen. Maar bij mij gaat het zo makkelijk dat ik rustig doortrain.”

Wim traint zichzelf en heeft geen coach. Hij heeft ook geen streng voedingsschema: “Ik hou van stroopwafels,” aldus Wim. “Het moet wel leuk blijven.” Wel let hij een beetje op zijn gewicht want: “Onder de 67 kilo kan ik optimaal lopen.”

'Klein amateurtje'

En wat als hij alle marathons gelopen heeft? “Dan begin ik weer opnieuw”, zegt Wim triomfantelijk. “Mijn vrouw zegt altijd, ‘zolang je nog voorin loopt, is het prima’, en zo blijft het ook leuk. Toen ik begon, was ik nog maar een klein amateurtje uit Dieren. Nu ren ik de grootste marathons ter wereld, dat is toch bijzonder?”