Gamen of rondhangen? Zij doen liever iets anders in de vakantie

Schakers Charlotte en haar broers Abel en Niels. Foto: Omroep Gelderland
Schakers Charlotte en haar broers Abel en Niels. Foto: Omroep Gelderland

VELP – Niet gamen of een beetje op straat rondhangen, maar schaken en fanatiek ook. Dat is wat de jeugd doet tijdens de Open Nederlandse Jeugd-schaak Kampioenschappen in Velp. De kinderen van het gezin Kapteijns zijn ook van de partij.

De 11-jarige Abel, zijn 13-jarige broer Niels en zijn 8-jarige zus Charlotte zijn fervent schakers. Een partij kan lang duren, zeker tijdens een kampioenschap.

Partijen voor volwassenen kunnen zelfs vijf of zes uur duren. Voor de jeugd is dat veel minder lang, maar dan nog is het wel een lange zit. “Dat is best vermoeiend”, zegt Abel, “maar als je je concentreert dan gaat het wel.”

Leuker dan gamen

“Het leuke van schaken is dat je tactisch leert denken”, zegt Niels, “en het is leuker dan gamen, hoewel ik dat ook doe. Voor schaken hoef je niet echt slim te zijn, maar je moet wel goed kunnen nadenken en vooruit kunnen denken en geduld hebben.”

Populair

Volgens Ap Lammers van de Open Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschappen is schaken populair onder de jeugd en neemt dat alleen maar toe. “Ze doen al veel spelletjes op de telefoon en daarvoor moeten ze ook nadenken. Schaken daagt ook uit tot nadenken.”

Wat kunnen de winnaars eigenlijk winnen? “Een bescheiden geldprijsje, genoeg voor een ijsje met slagroom.”

De kampioenschappen duren tot en met donderdag.