Thomas (34): ‘Check je ballen voordat het te laat is’

Thomas Smeenk tijdens een zwemtraining Foto: Omroep Gelderland
Thomas Smeenk tijdens een zwemtraining Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG – “Voel nu en met regelmaat even of je testikels nog mooi rond zijn. Zo niet, zonder twijfel naar de dokter en na laten kijken!” Het zijn de wijze woorden van Thomas Smeenk uit Doesburg. Hardwerkend en sportief krijgt hij de schrik van zijn leven. Eind vorig jaar hoort hij dat hij teelbalkanker heeft. Op 1 september zwemt hij daarom in de Waal bij Nijmegen met Swim to Fight Cancer.

Thomas (34) heeft twee grote redenen om mee te doen aan de zwemtocht: “Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk geld bij elkaar zwemmen voor het goede doel. En daarnaast is het goed voor mijn eigen herstel en bouw ik weer conditie op.”

Een stuk klei op mijn bal

Dat Thomas kanker kreeg, zag hij niet aankomen. “Ik lag op een vrijdagavond op de bank televisie kijken toen ik ineens iets geks voelde. Ik voelde een soort van stuk klei op mijn bal zitten, er stak iets uit. Ik was meteen in paniek.” Nadat hij maandag bij de huisarts kwam, kon hij dinsdag meteen in het ziekenhuis terecht.

“En toen ging het snel, een echo, nog een onderzoek en de dag erna ben ik al geopereerd en is de bal met tumor verwijderd. Het is effe lullig maar je houdt er nog één over. En je moet wel, want teelbalkanker is een kanker die zich heel snel kan verspreiden”, aldus Thomas.

'Dit gaan we effe rocken'

Omdat daarna bij een scan bleek dat hij toch uitzaaiingen had, volgde er ook nog een traject van chemo’s. “Dat was echt zwaar! Drie keer drie weken, met ook telkens vijf dagen lang chemo in het ziekenhuis. Ik werd ook kaal. Ik dacht in het begin nog ‘dit gaan we effe rocken’ maar ik ging keihard onderuit. Mijn hele conditie en spierkracht was weg.” Iets wat hij met de trainingen voor de zwemtocht weer flink aan het opbouwen is, want komend seizoen wil hij gewoon weer meedoen met zijn waterpoloteam.

Zaad veilig stellen

Voordat Thomas werd geopereerd en aan de chemo’s begon, heeft hij zaad gedoneerd. Thomas: “Voor mezelf later, want het lijkt me wel leuk om ook nog een eigen gezin te stichten. En je weet nooit precies wat de behandelingen doen met je eigen vruchtbaarheid. Én voor mijn donordochter. Ik heb namelijk al een dochter van bijna drie jaar, samen met een lesbisch ouderechtpaar. Zij willen misschien ook nog wel een tweede kind. En ja, ik had er nooit zo diep over nagedacht maar nu moest ik dat wel.”

Zwemmen in de Oude IJssel

Thomas zwemt deze vrijdagavond in de Oude IJssel van Doesburg om te trainen. Dat zwemmen doet hij niet alleen. Thomas is al bijna zijn hele leven lid van DWV, de Doesburgse Watersport Vereniging. Inmiddels is hij daar ook voorzitter van. Met clubgenoten en vrienden van buiten de club heeft hij voor de zwemtocht DWV & Vrienden opgericht. “Met zo’n 25 mensen doen we mee aan Swim to Fight Cancer. Ons doel was twaalfduizend euro bij elkaar te zwemmen en dat hebben we nu, dus is het nieuwe doel vijftienduizend.”

Thomas zegt het nog maar eens een keer: “Echt waar, hou je ballen in de gaten, trek aan de bel als je iets geks voelt, schaam je niet en ga naar de dokter, want hoe sneller erbij, hoe beter.”

In 2023 kregen 913 mannen in Nederland de diagnose teelbalkanker. Het treft vooral mannen onder de 45 jaar. De genezingscijfers van teelbalkanker zijn hoog, namelijk bijna 95 procent. Het is vooral goed te behandelen wanneer mannen er vroeg bij zijn. (Bron: kanker.nl)