Historische lijkkoets Daan Modderman te zien tijdens Open Monumentendagen

Lijkkoets van Daan Modderman Foto: Jikke Gobel-van Tongeren
Lijkkoets van Daan Modderman Foto: Jikke Gobel-van Tongeren

ELLECOM – De Ellecomse begraafplaats bestaat 150 jaar. Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september is het kerkhof, met veel oude graven en grafzerken, ook open voor het publiek. De historische lijkkoets van Daan Modderman is dan ook te bezichtigen.

Naast het bezichtigen van de lijkkoets is er een speciaal programma opgesteld voor deze dagen, van 12.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen en luisteren naar een lezing van begrafenisexpert Ada Wille, die zal spreken over de toekomst van de begraafplaats in Ellecom, waar jaarlijks gemiddeld 11 traditionele begravingen plaatsvinden.

Daan Modderman

Een bijzonder hoogtepunt is de lijkkoets van Daan Modderman, die in 1991 werd gebruikt voor zijn begrafenisstoet naar begraafplaats Heiderust, gevolgd door zo ongeveer de hele bevolking van Rheden en De Steeg.

Daan Modderman was een opvallende en bekende inwoner van De Steeg. Hij woonde in de Onzalige Bossen in De Steeg in de oude, onbewoonbaar verklaarde boerderij Haverkist, zonder elektriciteit, stromend water en riolering, maar dat maakte hem niets uit. Hij hield veel van paarden en wilde na zijn dood naar de begraafplaats in Rheden gereden worden met zijn zelfgekochte lijkkoets, getrokken door vier paarden.

Koetsier Kray uit Velp kreeg, zoals Daan beloofde, de lijkkoets cadeau, maar verkocht hem later terug aan de familie Modderman. Zoon Arent werd op 26 april 2014 met dezelfde koets ook naar Heiderust gebracht. Sindsdien staat de koets in Laag Soeren. De oude lijkkoets is nu te zien op de begraafplaats op zaterdag 14 en zondag 15 september.

Wie was Daan Modderman?