RHEDEN – Een 57-jarige oud-Rhedenaar moet opnieuw terug naar de gevangenis. De man, die eerder veroordeeld werd voor moord en onder voorwaarden vrijkwam na het uitzitten van tweederde van zijn straf, wordt door justitie teruggestuurd vanwege het weigeren van een verplichte behandeling.
De officier van justitie eiste aanvankelijk een gevangenisstraf van een jaar, maar de rechtbank besloot uiteindelijk tot een straf van 180 dagen. Pas na het voltooien van deze straf kan de verplichte behandeling en een mogelijke herbeoordeling van zijn terugkeer naar de samenleving weer aan de orde komen.
In 2013 kreeg hij 17 jaar cel voor de moord op de 60-jarige boekhouder Gerard Lamers uit Schijndel. Lamers werd maart 2012 naakt, geboeid en dood gevonden in een vijver in Oosterbeek.
De oud-Rhedenaar kwam enige tijd terug na tweederde van zijn straf in aanmerking voor ‘vervroegde invrijheidstelling’. Hij mocht uit de gevangenis, onder voorwaarde dat hij een behandeling in Deventer kreeg op een forensisch psychiatrische afdeling.
Dat ging volgens de man langere tijd goed, tot hij werd overgeplaatst naar een strenger regime in een forensisch psychiatrische kliniek in Assen. Die instelling is veel verder weg van zijn familie en veel minder vrij. Hij wilde vervolgens niet meer meewerken aan zijn behandeling.
Kaartje naar medewerkster
De overplaatsing gebeurde na een incident in de veel vrijere kliniek in Deventer. De man had in de buurt van een woning van een medewerkster een kaartje onder de ruitenwisser van haar auto gedaan met de tekst: ‘Gefeliciteerd met je verjaardag’.
Volgens de verdachte was dit onhandig maar wel vriendelijk bedoeld en had hij juist een heel goede band met haar. De medewerkster dacht hier anders over.
Volgens de officier van justitie waren er meer meldingen dat de man persoonlijke gegevens van medewerkers opsloeg. Dat zorgde ervoor dat medewerkers van de kliniek bang voor de veroordeelde moordenaar werden. Een gedragsdeskundige stelde een overplaatsing voor.
De 57-jarige man trok het nieuwe strenge regime niet. “Ik moet met pedo’s samen eten en douchen. Dan is terug naar de Penitentiaire Inrichting (PI, de gevangenis red.) één stap terug en naar Assen vijf stappen terug”, vertelde hij aan de rechters. “In de PI weet je waar je aan toe bent”. Later kwam hij hier op terug en wilde hij toch weer een behandeling accepteren in plaats van terug de PI in.