Gaan bewoners Lentsesteeg en gemeente Rheden weer naar de Raad van State?

Lentsesteeg Rheden Foto: Martin Slijper
Lentsesteeg Rheden Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Cees Bod, eigenaar van boomkwekerij Worth-Rheden, diende afgelopen dinsdag een bezwaar in tegen het voorliggende bestemmingsplan voor Lentsesteeg 13, en 15 in Rheden. Maar dat liep niet helemaal goed.

Op de boomkwekerij van Cees Bod en zijn vrouw Marry Botter, gelegen aan de Lentsesteeg 2, kweken ze diverse bomen, waaronder vruchtbomen zoals appels en peren, die op slechts 5 meter afstand van perceel Lentsesteeg 13 staan. Dit perceel heeft momenteel de bestemming “agrarisch“, maar het nieuwe bestemmingsplan voorziet in een functieverandering naar “agrarisch met waarde voor natuur en landschap“, waarbij het hobbymatig houden van vee zoals geiten, paarden en schapen wordt toegestaan. Daarnaast krijgt de huidige bedrijfswoning een woonbestemming.

Bod wijst erop dat bij een functieverandering normaal gesproken de bedrijfsbebouwing gesloopt zou moeten worden om de open structuur van het gebied te herstellen, maar in dit geval blijft de bedrijfsbebouwing van 321 m² staan. Ook is er sprake van niet vergunde bebouwing, zoals een kas en aanbouwen, waarover niets wordt vermeld in het nieuwe bestemmingsplan.

Een belangrijk punt van zorg is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op de boomkwekerij, vooral bij de fruitbomen. Deze middelen kunnen via nevel en drift op de nabijgelegen agrarische gronden van Lentsesteeg 13 terechtkomen. Zolang deze gronden agrarisch worden gebruikt, vormt dit geen probleem.

Hobbymatig houden van vee

Echter, als er burgers of kinderen op deze gronden komen door het hobbymatig houden van vee, ontstaat er volgens Bod een onhoudbare situatie. Burgers zouden zich op slechts 5 meter van de vruchtbomen kunnen bevinden, wat risico’s oplevert vanwege het contact met bestrijdingsmiddelen.

Bod benadrukt dat de frequentie en intensiteit waarmee burgers de gronden zouden gebruiken, aanzienlijk groter is dan die van een professionele agrariër, wat het gevaar vergroot. Hij pleit daarom voor het toepassen van het voorzorgsbeginsel, waarbij een spuitzone van 50 meter wordt gehanteerd waarin geen burgers aanwezig mogen zijn.

Om conflicten tussen de boomkwekerij van Cees Bod en Marry Botter en de toekomstige bewoners van Lentsesteeg 13 en 15 te voorkomen, verzoekt Bod de gemeente Rheden het bestemmingsplan niet vast te stellen in zijn huidige vorm.

Hij pleit voor behoud van de huidige agrarische bestemming zonder hobbymatig agrarisch gebruik, en het verwijderen van de natuurbestemming. Daarnaast vraagt hij om een spuitzone van 50 meter rondom zijn kwekerij om de toekomstige bewoners te beschermen tegen chemische middelen. Bod benadrukt dat het huidige bestemmingsplan niet alleen zijn bedrijfsvoering schaadt, maar ook de veiligheid van de toekomstige bewoners in gevaar brengt.

Vergadering geschorst

Na de inspraak van Cees Bod mochten de raadsleden vragen stellen aan het college. Maar toen wethouder Paul Hofstede de vragen had beantwoord wilde Cees Bod alsnog het woord krijgen. De voorzitter heeft op dat moment de vergadering direct geschorst en Cees Bod en zijn vrouw Marry Botter gevraagd de vergadering per direct te verlaten.

Hoe nu verder?

Er staat veel op het spel. Moet er een schuur worden afgebroken? Is dit het einde van boomkwekerij Worth-Rheden? Als gemeente Rheden de gang naar de rechter en de Raad van State verliest kan dat veel planschade kosten.

De raadsleden van de gemeente Rheden hebben tijdens de voorbereidende vergadering van 10 september aangegeven dat het voorstel van het college nu als hamerstuk kan worden behandeld tijdens de raadsvergadering van 24 september. Toch is dat nog niet helemaal zeker want er zijn nog raadsleden die woensdag lieten weten te twijfelen of dit wel een goed besluit is van dit langlopende dossier. Het zou alsnog een bespreekstuk kunnen worden in een volgende raadsvergadering.

Lentsesteeg Rheden – Foto: Martin Slijper