Gemeente Rheden experimenteert met slimme vuilnisbak

Mr. Fill vuilnisbak Foto: Martin Slijper
Mr. Fill vuilnisbak Foto: Martin Slijper

VELP – Het Churchillplein in Velp heeft sinds deze week een nieuwe vuilnisbak. De gemeente Rheden heeft daar twee oude vuilnisbakken vervangen door één nieuwe slimme afvalbak, genaamd Mr. Fill. Rheden wil onderzoeken of de omgeving op deze manier schoner blijft.

Daarnaast wordt bekeken of deze vuilnisbakken op de lange termijn goedkoper zijn. Ze zijn wel duurder in aanschaf. De oude vuilnisbakken kostten 1000 euro, terwijl deze Mr. Fill vuilnisbak van 120 liter 4500 euro kost. Omdat het om een proef gaat, huurt Rheden ze nu tijdelijk voor 150 euro per maand.

Mr. Fill is een slimme vuilnisbak met een persfunctie. Hierdoor heeft de bak 4 tot 5 keer meer capaciteit dan een reguliere afvalbak. Dit zorgt ervoor dat de vuilnisbakken minder vaak geleegd hoeven te worden door gemeentewerkers.

Slimme vuilnisbak

De vuilnisbak heeft ook een vulgraadsensor die een seintje geeft als de bak geleegd moet worden, en hij werkt op zonne-energie. Daarnaast is hij voorzien van een brandveilige asbak en kan hij op afstand worden afgesloten, bijvoorbeeld rond de jaarwisseling.

Adopteer een vuilnisbak

Een woordvoerder van de gemeente Rheden benadrukt dat de nieuwe vuilnisbak niet de oude vervangt omdat ze niet meer geadopteerd worden door bewoners in de buurt van het Churchillplein. De vijf overige vuilnisbakken blijven voorlopig nog staan tot ze worden verwijderd. Het is overigens nog steeds mogelijk om de oude vuilnisbakken te adopteren via de gemeente Rheden.

Vuilnisbak die geadopteerd wil worden – Foto: Martin Slijper