Theo Kooijmans: gemeente Rheden maakt meer dan 6 miljoen euro winst

Voormalige zusterflat van ziekenhuis in Velp Foto: Martin Slijper
Voormalige zusterflat van ziekenhuis in Velp Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Theo Kooijmans, raadslid en fractievoorzitter van de Volkspartij Politiek Rheden, verwacht dat de gemeente Rheden meer dan 6 miljoen euro zal ontvangen door de tijdelijke opvang van 260 asielzoekers in Velp. En dat kan de gemeente momenteel zeer goed gebruiken.

Deze opvang vindt plaats in het voormalige zusterhuis aan de Broekstraat 9 in Velp. De opvangperiode loopt van 1 september 2024 tot 15 juli 2025, met de mogelijkheid tot een verlenging van 12 maanden, tot uiterlijk 15 juli 2026.

Kosten per asielzoeker

Kooijmans heeft in gesprek met een verantwoordelijke ambtenaar inzicht gekregen in het financiële plaatje van de opvang. De gemeente voert de opvang zelf uit. Voor de opvang van 260 asielzoekers zijn 90 kamers beschikbaar. De kosten per asielzoeker liggen rond de 66 euro per dag, inclusief een huur van 7 euro per persoon per dag. Daarnaast zijn er kosten van 6 tot 10 euro per dag voor de inrichting van de opvanglocatie, waaronder meubilair, bedden, keukens, schilderwerk, en energievoorziening.

Leefgeld en medische zorg

De asielzoekers krijgen wekelijks leefgeld van het COA voor eten, kleding en persoonlijke uitgaven. Voor medische zorg sluit het COA een contract af met een zorgverzekeraar. De totale kosten voor de gemeente komen daarmee uit op ongeveer 75 euro per asielzoeker per dag. Dit bedrag omvat ook personeelskosten, begeleiding, beveiliging en dagbesteding.

Lokale economie

Lokale ondernemers profiteren van de tijdelijke opvang. Voor de levering van goederen en het uitvoeren van werkzaamheden worden zoveel mogelijk regionale bedrijven ingezet. Dit biedt kansen voor lokale economieën door de vraag naar diensten zoals inrichting en onderhoud van de opvanglocatie.

Huur en opbrengsten

De huur voor het zusterhuis bedraagt 7 euro per persoon per dag, wat resulteert in een totale huurinkomst van 578.760 euro voor de eigenaar van het pand gedurende de opvangperiode van september 2024 tot juli 2025. De gemeente verwacht zelf een winst van meer dan 6 miljoen euro (6.201.000,–) in dezelfde periode.

Toekomstige afspraken

Voor de periode na 15 juli 2025 zijn er nog geen financiële afspraken gemaakt. In een brief van het rijk, gedateerd 12 juli 2024, staat dat het forfaitaire bedrag van 150 euro per asielzoeker per dag geldt tot juli 2025. Na deze datum moeten nieuwe afspraken gemaakt worden over de bekostiging van de tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO) in het zusterhuis.

Zie ook: Volkspartij Politiek Rheden kritisch op mogelijke miljoenendeal over asielopvang