Strijd om McDonald’s bij natuurgebied zet zich voort

Zo moet de McDonald's eruit komen te zien Foto: Bron: McDonald's
Zo moet de McDonald's eruit komen te zien Foto: Bron: McDonald's

RHEDEN – Ruim negen maanden na de vergunningsaanvraag voor een nieuw restaurant aan de voet van natuurgebied de Posbank staat McDonald’s nog steeds lijnrecht tegenover de gemeente Rheden. Waar de gemeente de komst van de McDonald’s wil tegenhouden, vecht de fastfoodketen dat aan. De kwestie ligt nu in handen van een onafhankelijke bezwarencommissie.

Of de McDonald’s met McDrive zich aan de Arnhemsestraatweg in Rheden mag vestigen, is onder meer afhankelijk van wat er in het bestemmingsplan staat. En hierin staat dat op deze locatie de komst van een ‘restaurant, cafetaria, snackbar, ijssalon en dergelijke’ is toegestaan. Over de betekenis van deze woorden, verschillen de partijen unaniem van mening.

Gedimdam over woorden

Het standpunt van de gemeente is dat een McDonald’s met McDrive niet onder deze categorieën geschaard kan worden. Aan de andere kant geeft projectontwikkelaar Reggestede aan dat het gros van de mensen McDonald’s wel als een restaurant ziet, en dat de gemeente voorbij gaat aan de woorden ‘en dergelijke’: “Door deze woorden kun je niet zo strak vast houden aan die eerdere definities. ‘En dergelijke’ betekent dat je ruimer kun kijken voor wat op die locatie past, en volgens ons is dat zeker een McDonald’s met McDrive.”

De jurist van de gemeente houdt echter voet bij stuk: “De woorden ‘en dergelijke’ betekenen in onze optiek niet dat alles daar dan maar mag komen. Een McDonald’s met McDrive is simpelweg geen restaurant, cafetaria of ijssalon. Je moet die opgelegde termen letterlijk nemen.”

'Ze willen gewoon euro's zien'

Ondertussen horen omwonenden die tegen de komst van de McDonald’s zijn, de zitting met lede ogen aan. Vorige week zaten omwonenden met McDonalds en de gemeente om de tafel om ‘nader tot elkaar te komen’. Dat is volgens Dammy Evertse totaal niet gelukt: “Het is ook erg zwart wit. McDonald’s wil een McDrive restaurant vestigen, en wij willen helemaal geen McDonald’s in de omgeving hebben. Dus het is moeilijk om op dat vlak bij elkaar te komen.” Omwonende Tanya Zeeman sluit zich daar bij aan: “Ze willen gewoon euro’s zien, dat is het enige wat telt.”

De beoogde locatie van McDonald’s grenst aan een Natura2000 gebied – Foto: Omroep Gelderland

Zeeman hoopt dat de omgeving wordt meegenomen in het uiteindelijke besluit. Zo niet door deze commissie, dan wel door de provincie Gelderland: “Mocht McDonald’s toch hun vergunning krijgen, moeten ze ook langs de provincie. Het Natura2000 gebied dat aan deze locatie grenst, is een kwetsbaar gebied. Hier komt strenge wetgeving bij kijken waar McDonald’s aan moet voldoen. Ik verwacht niet dat ze dat voor elkaar krijgen.”

Vervolgstappen

Een woordvoerder van de McDonald’s wil nog niet op de zaken vooruit kijken: “Het is een juridisch proces, dus wij wachten dat af. Op basis van het besluit van de commissie gaan wij bekijken wat de vervolgstap wordt, en of er een vervolgstap komt.”

De uitspraak van de commissie wordt verwacht over vier tot zes weken.