Gemeente Rheden presenteert toekomstgerichte begroting

College Rheden Foto: Rheden
College Rheden Foto: Rheden

RHEDEN – Het college van B&W van de gemeente Rheden heeft de begroting voor 2025-2028 gepresenteerd aan de gemeenteraad. Er moeten keuzes gemaakt worden, die soms lastig zijn maar nodig om de toekomst van Rheden veilig te stellen.

De afgelopen periode is er veel gesproken met organisaties, vrijwilligers en ondernemers. Het college is blij met de betrokkenheid van inwoners en begrijpt de zorgen over de financiële situatie. Veel mensen denken mee over oplossingen en zetten zich in voor een sterke sociale basis in de gemeente.

Aanpassing van eerdere plannen

Wethouder Gea Hofstede, Sociale Basis, geeft aan: “De betrokkenheid en de inzet van al die organisaties, ondernemers en vrijwilligers doen ertoe, het is het cement van de Rhedense samenleving. En dat cement willen we graag behouden.

Wethouder Dorus Klomberg, Financiën, vult aan: “Daarom hebben wij besloten om in de begroting 2025 – 2028 een positieve bijstelling te doen op de eerder voorgestelde maatregelen rondom de thema’s Bestaanszekerheid en Sociale Basis. Zo verwachten wij perspectief te bieden om samen te kunnen blijven werken aan de Rhedense Samenleving.

De gemeente erkent dat er een andere manier van werken en denken nodig is. Er wordt kritisch gekeken naar uitgaven en besparingsmogelijkheden.

Blijven investeren in ambities

Ondanks de financiële uitdagingen blijft de gemeente vasthouden aan de ambities uit het coalitieakkoord ‘Groener, Socialer en Dichterbij.’ Thema’s zoals woningbouw, bestaanszekerheid en samenwerking met inwoners blijven prioriteit. Ook wordt ingezet op een kleinere, flexibelere organisatie.

De begroting laat een positief resultaat zien in 2025, 2027 en 2028. Voor 2026 is er nog een tekort door lagere inkomsten vanuit het rijk.

Besluitvorming

De gemeenteraad besluit op 5 november over de begroting. Op donderdag 3 oktober is er een inspreekavond voor inwoners en organisaties. Op 15 oktober bespreekt de raad de begroting verder.