Buurthuizen Rheden vrezen sluiting door voorgenomen bezuinigingen

Ontmoetingscentrum De Paperclip Foto: Martin Slijper
Ontmoetingscentrum De Paperclip Foto: Martin Slijper

RHEDEN – De buurthuizen in de gemeente Rheden hebben een open brief gestuurd aan de gemeenteraad waarin ze hun zorgen uiten over de voorgenomen bezuinigingen. Tijdens een gemeentelijke bijeenkomst in september is er geen duidelijkheid gekomen over de impact van deze bezuinigingen op de dorpshuizen. Sterker nog, de informatie die werd verstrekt heeft volgens de buurthuizen voor meer verwarring en frustratie gezorgd.

In de brief benadrukken de dorpshuizen hun belangrijke rol in de gemeenschap. Ze verwelkomen jaarlijks 200.000 bezoekers, bieden onderdak aan 7.000 activiteiten en draaien op de inzet van 320 vrijwilligers.

De dorpshuizen zijn niet alleen ontmoetingsplekken voor jong en oud, maar spelen ook een cruciale rol in het voorkomen van vereenzaming en het bieden van zinvolle bijdragen door vrijwilligers, waaronder inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze inzet wordt in de gemeentelijke Dorpshuizennota geprezen als essentieel voor het sociale leven in de dorpen.

Echter, volgens de dorpshuizen dreigt dit allemaal in gevaar te komen. De gemeente heeft namelijk aangegeven dat zeven van de tien dorpshuizen na 2028 geen subsidie meer zullen ontvangen. Hoewel deze uitspraak later deels werd tegengesproken, zo schrijven ze in de brief, bleef onduidelijk wat de precieze gevolgen van de bezuinigingen zijn.

De dorpshuizen waarschuwen dat het stopzetten van de subsidies niet alleen leidt tot mogelijke sluiting van voorzieningen, maar ook het Rhedens model en het sociale beleid van de gemeente ondermijnt. Dit model is gebaseerd op de participatie van inwoners en het versterken van de sociale basis, waarin buurthuizen een centrale rol spelen.

In de brief doen de dorpshuizen een dringend beroep op de gemeenteraad om de voorgenomen bezuinigingen te heroverwegen. Ze vragen om duidelijkheid over de financiële toekomst van de dorpshuizen en willen niet tot april 2025 in onzekerheid blijven. Ze stellen dat de sluiting van dorpshuizen een grote impact zal hebben op de gemeenschap en dat het essentieel is om alternatieven te zoeken binnen andere delen van de gemeentebegroting om de dorpshuizen te behouden.

De brief werd ondertekend door Buurthuis De Poort, Ons Raadhuis, Trefpunt Elleboog, Gemeenschapshuis Ons Trefpunt en Ontmoetingscentrum De Paperclip uit Velp. In Laag-Soeren door ’t Sprengenhus en in Dieren door De Drieschaar.

Op 3 oktober, tijdens een oriënterende vergadering, zullen mogelijk meer buurthuizen aangeven dat ze zich hierbij aansluiten.