Oud-wereldkampioen kickboksen maakt 60-plussers weerbaarder

Nico (71) en Renske (62) sparren met elkaar. Trainster Krista Fleming kijkt achter hen toe. Foto: Omroep Gelderland
Nico (71) en Renske (62) sparren met elkaar. Trainster Krista Fleming kijkt achter hen toe. Foto: Omroep Gelderland

VELP – Ouderen gezonder en vrolijker maken. Dat wil voormalig kickbokskampioen Krista Fleming uit Arnhem. Bij KF Action in Velp traint ze inmiddels wekelijks een handjevol senioren. “En ik hoop snel met meer 60-plussers te werken”, lacht Krista terwijl pupillen Nico (71 jaar) en Renske (62) zich achter haar opdrukken.

“Kom op, je kan het!”, roept Krista naar Nico terwijl hij spart met Renske. Hij lacht en laat zijn moves maar wat graag zien. “Het werkt voor mij heel ontspannend”, zegt hij even later met de zweetdruppels op het hoofd.

Rechter, fitter en zelfverzekerder

Maar deze work-out is veel meer voor Nico dan alleen dat. “Ik doe dit nu een paar maanden. En merk dat mijn houding verandert. Ik ga rechter staan, voel me fitter en heb meer zelfvertrouwen. Als je me dit vooraf dat gezegd? Nee dan had ik dat niet geloofd.”

Sparringpartner Renske krijgt al langer begeleiding van Krista. “Ook ik was verbaasd. Maar al na één workshop kwam ik echt in mijn kracht. Ik voel me nu een stuk vitaler.”

Een oud-wereldkampioen

Ook bijzonder voor haar: les krijgen van een oud-wereldkampioen. “Ja, dat maakt het wel extra speciaal. En het is vooral ook heel leuk om te vertellen”, straalt ze met haar bokshandschoenen nog aan. Pal daarna heeft ze Nico weer gevonden. Klaar voor de volgende ronde.

Wereldkampioen kickboksen. Krista Fleming werd het in 2007 nog. Inmiddels is ze opgeleid tot docent weerbaarheid en lichaamsgericht traumatherapeut. “Het gaat bij KF Action en in deze les niet alleen om kickboksen. We gebruiken de lessen vooral ook om mensen weerbaarder te maken. Zowel fysiek als mentaal”, zegt ze terwijl haar blik weer even naar haar oudste pupillen gaat.

Opbloeien

“Het maakt me enorm trots om die twee zo te zien”, vervolgt ze. “Elke week train ik nu meerdere 60-plussers. Nu doen ze nog mee met de twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers. Maar we hopen binnenkort ook meerdere groepjes senioren te ontvangen. Het zou mooi zijn als we de oudere mensen in de omgeving van Velp uit hun huizen kunnen halen. Dat dit een plek voor hen is om samen te komen. En ik ze net als Nico en Renske zie opbloeien.”

Maar kan iedereen die lessen wel aan? En is het niet wat heftig om op je 65e nog met kickboksen te starten? “Nee”, roept Krista resoluut. “Ook al heb je een blessure of pijntjes, je bent nooit te oud om te beginnen. “Wij passen de lessen aan jouw niveau aan. Het is dus helemaal niet erg als je niet sportief bent of door ongemakken wat beperkt. Gezonder, fitter en blijer worden dan je was. Dat is het doel.”