Burgemeester Carol van Eert op werkbezoek in Irak

Burgemeester Carol van Eert Foto: Martin Slijper
Burgemeester Carol van Eert Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Burgemeester Carol van Eert van Rheden heeft afgelopen week een werkbezoek gebracht aan Noord-Irak. Dit gebeurde in samenwerking met VNG International. Rheden participeert namelijk met lokale kennis en ervaring mee aan een programma in de Gouvernement Duhok, dit is een provincie in Irak.

Tijdens het bezoek werden stappen gezet om een compostproductielocatie op te zetten en mee te denken over plastic recycling in Duhok. Ook werd de samenwerking binnen de Triple Helix versterkt, een model dat overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen samenbrengt.

Van Eert voerde gesprekken met ministeries, de stad Duhok en het Nederlandse Consulaat over de versterking van lokale democratie en de rol van gemeenten. Hij sprak tijdens een congres over lokale economische ontwikkeling en de ervaringen uit Rheden en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Hoelang hij is geweest is niet bekend.

Een bijzonder moment tijdens de reis was dat het Gouvernement Duhok een paneel van gemeente Rheden heeft bijgezet in hun eregalerij van zustersteden. De samenwerking tussen Rheden en Duhok loopt nog tot eind 2026. Maar ondertussen wordt al gekeken naar een mogelijk vervolg voor de periode daarna.

Werkbezoekjes

Van Eert heeft eerder dit jaar ook een werkbezoek afgelegd in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. En vorig jaar bracht een vertegenwoordiging van Rheden ook een verkenningsbezoek aan het Duhok-gouvernement in Koerdistan in het kader van het partnerschap.