Chelsey krijgt onverwachte bezoeker voor de wildcamera: ‘We schrokken ervan’

Wasbeer Foto: Pixabay
Wasbeer Foto: Pixabay

RHEDEN – Toen Chelsey samen met haar vader en vriend de beelden bekeek van haar wildcamera, moest ze even twee keer knipperen. Het was geen das die voorbijkwam, maar een wasbeer. “We schrokken ervan. Normaal zien we reetjes, vossen en dassen. We wisten niet eens dat er wasberen in Gelderland leefden.”

Het drietal besluit de beelden op Facebook te zetten, én een melding te maken bij het wasberenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. Zij hebben de melding gevalideerd en bevestigd dat het echt om een wasbeer gaat. “We zien eigenlijk elke nacht wel dassen voor onze wildcamera, er zit namelijk een dassenburcht in de buurt. Maar dit was voor ons de eerste keer“, zegt Chelsey.

Bekijk de beelden van de wasbeer:

Eerste waarneming uit 2009

Vincent Elbers van de Zoogdiervereniging kan bevestigen dat de wasbeer al veel langer in Gelderland rondwandelt. De eerste waarneming van de wasbeer in hetzelfde gebied komt uit 2009. Sterker nog, in alle Nederlandse provincies zijn al waarnemingen gedaan van wasberen.

Een compleet beeld van hoeveel wasberen er dan in ons land zijn is er niet. Het wasberenmeldpunt verzamelt losse waarnemingen, ze monitoren de populatie dus niet. “We kunnen daardoor eigenlijk geen goede schatting maken van hoeveel wasberen er in Nederland zijn. Soms melden mensen een waarneming, maar sturen dan geen beeldmateriaal mee. Dan is het voor ons moeilijk vast te stellen of het daadwerkelijk om een wasbeer gaat.”

Wasberen bestrijden

De wasbeer is een invasieve exoot. Dat betekent dat het dier van nature niet in Nederland voorkomt en een bedreiging vormt voor het ecosysteem. Daarnaast kunnen ze verschillende parasieten en ziektes bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zoals bijvoorbeeld de wasbeerspoelworm, hondsdolheid en de hondenziekte.

Wat voor schade richten ze dan aan? “Dat wisselt”, zegt Elbers. “Wasberen zijn heel erg opportunistisch en eten vrijwel alles. Op de meeste soorten hebben ze dus niet superveel invloed, ze eten van alles een beetje. Alleen als ze eieren van oehoes opeten, dan heb je gelijk een negatief effect. Vooral in de stedelijke gebieden kunnen ze voor overlast zorgen. Ze zijn totaal niet schuw en heel vindingrijk. Er zijn veel mogelijkheden om aan eten te komen, dus ze kunnen ook gebouwen binnendringen om aan voedsel te komen. Zo kunnen ze zich heel snel voortplanten.”

Vangen en afschieten

Bij een bevestigde melding zal de Zoogdiervereniging de provincie inlichten. “Dan is het aan de provincie wat zij daarmee doen“, zegt Elbers. “Provincies zijn dus verplicht om exoten te bestrijden, maar dat wordt niet altijd gedaan.” In Limburg wel, daar is volgens Elbers een team actief bezig met het bestrijden van wasberen. Nadat daar wasberen zijn ontsnapt, is er een grote populatie ontstaan. “Daar worden wasberen gevangen, en die worden ook vaak gedood.”

“Er wordt nog wel eens gepraat over een optie om alle wasberen te vangen, steriliseren en dan weer vrij te laten. Zo ben je niet de overlast en schade kwijt van de wasbeer, maar kan hij zich niet voortplanten. Dat is een meer humane manier.” Maar Elbers vraagt zich af of dat effectief is om op grote schaal te doen.

Geheim plekje

De wildcamera van Chelsey, beter bekend als Corboe Photography, hangt op een geheime plek. Ze wil niet bekendmaken waar hij hangt, omdat ze bang is dat fotografen erheen gaan om foto’s te maken en zo het wild verstoren. “Het is gewoon openbaar terrein, dus iedereen kan er komen. Maar er komt bijna nooit iemand. Nu voelt het als ons eigen stukje bos.”

Veel dieren komen voorbij, maar een wolf heeft ze nog niet gezien. Dat zou ze wel heel leuk vinden. “Ik weet niet of hij hier in de buurt is, maar we hopen ooit nog een wolf voor de camera te krijgen.”

Wasbeer – Foto: Pixabay