‘Dat is einde verhaal’, zweefvliegers bezorgd over plannen Defensie

Zweefvliegers vrezen Defensieplannen Foto: Omroep Gelderland
Zweefvliegers vrezen Defensieplannen Foto: Omroep Gelderland

ROZENDAAL – Zweefvliegers op Terlet maken zich grote zorgen nu Defensie mogelijk om de hoek gaat oefenen met explosieven. Gaat die locatie door, dan is het volgens het bestuur einde verhaal.

“Zweefvliegen is als zeilen, de wind in je haar, de zon op je kop”, vertelt Francis van Haaff, voorzitter van Nationaal Zweegvliegcentrum Terlet, vol enthousiasme over zijn sport.

In de zomer wordt er volop gevlogen, nu in de winter vooral onderhoud gepleegd. “In de winter dromen we van de zomer, dan mogen we weer”, zegt Van Haaff. Want voor zweefvliegen heb je warme lucht nodig.

Maar Defensie zoekt naar een locatie om vaker met explosieven te kunnen oefenen. “Daar is een groeiende behoefte. Het is makkelijker om explosieven te maken, dat zagen we bijvoorbeeld in Afghanistan, en dan komen we ze meer en meer tegen. Het is belangrijk dat we daar dan op kunnen trainen”, legde Egge Jan de Jonge van Defensie pas uit aan Gelderse politici.

En een van drie gebieden dat wordt onderzocht, is het Rozendaalse Veld. “Dat ligt hier precies aan de andere kant van de A50”, toont Van Haaff op een bord. En voor het landen hebben ze dat gebied nodig.

'No fly zone betekent einde Terlet'

Als het Rozendaalse Veld als locatie wordt gekozen, komt er een no-fly zone. Dat is omdat er een drukgolf naar boven kan ontstaan. “We hebben dat Rozendaalse Veld nodig om te kunnen landen. Als dit doorgaat, ja dan is het eigenlijk wel klaar.”

De zweefvliegers zijn niet de enige die grote moeite hebben met de locatie. Ook Natuurmonumenten trok deze week aan de bel. “Het is een toevluchtsoord van zestig bedreigde soorten. Oefeningen van Defensie zorgt ervoor dat de bodem vernietigd wordt en het leefgebied van dieren verkleind wordt”, vertelde boswachter Maarten Bakker aan de Gelderse politiek.

Onverstandige keuze, vindt provincie

Maar daar is de boodschap wel helder. Ook provinciebestuurder Peter Drenth vindt het niet verstandig om het Rozendaalse Veld als een van de opties open te houden. “Niet voor de mensen, niet voor de natuur en niet voor het zweefvliegen. Er moet in Gelderland een balans zijn tussen zoet en zuur met wat Defensie wil. Het geeft overlast, er zitten ook positieve dingen in, maar het Rozendaalse Veld is volgens ons niet het meest verstandige besluit.”

Naast het Rozendaalse Veld onderzoekt Defensie ook locaties in Kollumerwaard in Friesland en Lelystad in Flevoland. Uit onderzoek moet blijken wat dan de impact is op de natuur, op stikstof, maar ook wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld zweefvliegen. “En de zorgen zijn begrijpelijk. We zoeken in bestaand gebied naar een nieuwe functie voor Defensie. We begrijpen dat dit tot vragen en zorgen leidt.”, aldus Defensie.

Uiteindelijk is het aan het kabinet om een knoop door te hakken. Dat gebeurt volgend jaar.