Overlast door goederentreinen op de IJssellijn: Enquête voor omwonenden

Trein Foto: Studio Rheden
Trein Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Bewoners langs het spoor in Rheden en Velp ervaren steeds meer hinder van treinen, met name van goederentreinen. De geluidsoverlast en trillingen zorgen voor toenemende ergernis en bezorgdheid. Organisatie RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking) wil met een enquête de omvang van de overlast beter in kaart brengen. De resultaten worden in februari volgend jaar verwacht.

Groeiende problemen langs het spoor

Voor inwoners van Velp en Rheden is de hinder door goederentreinen geen nieuw probleem. Sinds de toename van goederenvervoer over de IJssellijn klagen bewoners over harde geluiden en trillingen, die volgens sommigen zelfs schade aan woningen veroorzaken. “Wie aan het spoor woont, is de sjaak,” klonk het eerder vanuit bewoners. De afgelopen jaren is het aantal goederentreinen gestegen, wat de situatie volgens betrokkenen alleen maar verslechtert.

Ongevallen en gevaarlijke situaties

Naast overlast zijn er ook zorgen over de veiligheid. Zo vond recent opnieuw een ongeval plaats bij een spoorwegovergang in Velp. Hoewel er geen gewonden vielen, roept dit vragen op over de risico’s van het drukke spoorverkeer. Lokale organisaties pleiten al langer voor betere maatregelen om de veiligheid en leefbaarheid te waarborgen.

Enquête overlast IJssellijn

RONA roept bewoners binnen een straal van 300 meter van de IJssellijn op om deel te nemen aan de enquête. De gekozen afstand is gebaseerd op richtlijnen van het RIVM voor het meten van geluidsoverlast. De resultaten worden gebruikt om politici en betrokken instanties, zoals het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en het platform Spoorgoederenvervoer en Leefomgeving, te informeren. De enquête is online in te vullen via een speciale link en richt zich op de ervaren geluidshinder, trillingen en andere problemen.

Klik HIER voor de enquête.

Toekomstige oplossingen

Met de uitkomsten van de enquête hoopt RONA meer druk te kunnen uitoefenen op beleidsmakers om oplossingen te vinden. Tot nu toe heeft de organisatie regelmatig contact met overheden en ProRail, maar concrete verbeteringen blijven uit. Bewoners hopen dat hun stem via de enquête bijdraagt aan veranderingen.