Eerst bewegen en dan pas naar de psycholoog (als dat dan nog nodig is)

Hardlopen als medicijn
Hardlopen als medicijn

VELP – Bewegen is goed tegen mentale klachten. Een groep therapeuten gaat met inwoners van de gemeente Rheden en Rozendaal die daarmee kampen het bos in. “Je praat makkelijker als je niet tegenover elkaar zit.”

Help mensen met mentale klachten zo snel mogelijk en laat ze niet wachten tot ze aan de beurt zijn, is de gedachte achter deze vorm van ‘running therapie’ van het gezondheidscentrum aan de Rozendaalselaan in Velp.

Fysio- en manueel therapeut Huub Busser legt uit: “Mensen moeten soms wachten op hulp van een psycholoog en psychiater. Vanuit ons gezondheidscentrum zijn we een programma gestart zodat de wachttijd voor hulp korter wordt, ze kunnen direct aan de slag.”

Het gaat erom dat we net iets intensiever bewegen dan wandelen

Karin Naaijkens, psycholoog

Een groep van maximaal tien deelnemers gaat wekelijks met een fysiotherapeut en een psycholoog de Beekhuizense Bossen in. Fysiotherapeut Busser richt zich op de lichamelijke aspecten van het ‘runnen’ zoals het genoemd wordt. “Runnen is een vorm van wandelen, intensief wandelen, rennen en soms een beetje hardlopen.” Busser let onder meer op de manier waarop iemand beweegt en hoe dat beter kan en geeft tips hoe je voorkomt dat je geblesseerd raakt.

Psycholoog Karin Naaijkens is er voor de emotionele en mentale ondersteuning en helpt bij het verkennen van gedachten en gevoelens. Ze zegt: “Je hoeft geen hardloper te zijn. Het gaat erom dat we net iets intensiever bewegen dan wandelen, zodat je ‘uit je hoofd gaat’.”

Je denkt tijdens het meedoen minder na. Daar heeft het lichaam dan geen energie meer voor, zegt de psycholoog. “En je praat makkelijker als je niet tegenover elkaar zit. Jouw aandacht richt zich naar buiten, naar je omgeving, de natuur.”

Het doel van de therapie is om op te bouwen naar het volhouden van een rustige duurloop waarmee de deelnemer na afloop van het traject zelfstandig aan de slag gaat.

Mariëtte van Aarssen is één van de deelnemers. “Ik heb er veel baat bij om naar buiten te gaan en niet binnen te blijven zitten. Dit verbindt ook. Er is een hele groep die veel achter de kiezen heeft. Daarover kun je met elkaar praten.”

Potje met geld

Vanuit de zorgverzekering wordt deze vorm van running therapie nog niet vergoed, zegt fysiotherapeut Busser. Het gezondheidscentrum in Velp heeft voor twee jaar een potje met geld dat zorgverzekeraars zolang vullen. Deelnemers betalen wel een eigen bijdrage van 195 euro.

“Uiteindelijk willen we de resultaten neerleggen bij de zorgverzekeraars zodat ze dit in hun reguliere vergoedingen opnemen”, zegt Naaijkens. “Dat ligt in lijn met hun visie: focus op positieve gezondheid. Wij vinden het vreemd dat ze dit niet al jaren vergoeden. Dit is namelijk preventie en vermindert dus de druk op de zorgkosten.”