VELP – De Nationale Tuinvogeltelling is dit jaar van vrijdag 24 tot en met zondag 26 januari. Wil jij ook meedoen? Luister dan hier naar de tips van vogeldeskundige Camilla Dreef. Zo wordt vogels herkennen makkelijker dan ooit.
Het is zo’n dag. De auto wil niet starten en haar dochtertje blijkt ineens ziek. Maar vogelambassadeur Camilla Dreef is een doorzetter. Met maar een kwartiertje vertraging rondt ze de reis van Amstelveen naar Velp af.
Camilla is bij aankomst gelijk onder de indruk van de Tuin van Sjef en laat zich eerst eens goed voorlichten door tuinbewaarder Truus. Want misschien is dit wel een leuk plekje om binnenkort een onderwerp voor BinnensteBuiten op te nemen, het tv-programma van KRO-NCRV waar Camilla nu alweer jaren aan meewerkt.
Het is de bedoeling dat we Camilla gaan interviewen in haar rol als ambassadeur van de Vogelbescherming, dus vragen we nog even of ze denkt dat de tuin geschikt is voor deze radio-opname. “Geweldig”, vindt Camilla de tuin.
“Vooral het verschil in hoogtes van de bomen en struiken is ideaal voor de aanvliegroute van vogels. Heel afwisselend met ook voldoende begroeiing aan de randen zodat een nieuwsgierige vogel eerst even de kat uit de boom kan kijken. En lekker veel waterpartijen”, gaat ze verder.
En geloof het of niet: direct ziet Camilla al een grote gele kwikstaart op een dak landen. “Daar, precies onder dat zolderraam.”
Veel tips
Camilla heeft veel tips om van de Tuinvogeltelling een feestje te maken. “Zorg voor een rustige plaats voor het raam zodat je goed de tuin kan inkijken. Begin zeker een week van tevoren met een beetje voer te strooien en kijk alvast even naar de top tien van tuinvogels van vorig jaar. Dan wordt het makkelijker om ze te herkennen. En als er te veel vogels in je tuin zitten om in één keer te tellen, maak er dan een foto van en tel ze later. Kijk ook even op de site van de Vogelbescherming, daar zijn handige tellijsten te downloaden met van iedere vogel ook een duidelijke afbeelding.”
Wat dus een beetje helpt bij het tellen van vogels in je tuin is bijvoeren. Door het voer worden de vogels minder schuw en kan je ze makkelijker zien. Maar welk voer is dan nodig? Ook dat weet vogeldeskundige Camilla Dreef van de Vogelbescherming.
“Je moet eigenlijk zorgen voor een paar verschillende soorten voer. Vogelzaad is natuurlijk goed voor vogels die van zaadjes en pitten houden. Kauwen en meesjes eten ook van vetbollen. Maar mijn zonnebloempitten zijn altijd het snelst op. En zorg alsjeblieft voor gifvrij voer. Bij de Vogelbescherming is biologisch vogelvoer te bestellen. Dat is echt het beste”, legt ze uit.
Nog een laatste tip van vogeldeskundige Camilla: “Start met tellen pas als je de eerste vogel hebt gezien. Dat is dan gelijk een goed begin. En tel niet meer dan een half uur”.
Het wordt zo langzamerhand toch eens tijd dat we vogels gaan tellen in die prachtige tuin van Sjef in Velp bij Arnhem. Althans, dat proberen we. Maar er is nog zoveel te vragen aan vogeldeskundige Camilla, dat we daar eigenlijk nog niet aan toekomen. Toch komen de telformulieren, pennen en timer nu al op tafel.
We gaan vol goede moed en gewapend met goede voornemens aan de slag. Alleen: de allereerste vogel die we zien vliegen, mogen we niet tellen van Camilla. Wat is er nu weer aan de hand?!
Ben je enthousiast geworden en wil je volgend weekend meedoen met de jaarlijkse Tuinvogeltelling? Kijk dan op de site van de Vogelbescherming naar meer informatie.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.
Sinds kort zijn de opnames met bonusinformatie ook te vinden in de podcast BuitenGewoon. Deze vind je in je favoriete podcastapp.
Bezoek voor meer informatie www.buitengewoon.nl