Griep in het ziekenhuis: ‘Geen buitensporige epidemie’

Druk in het ziekenhuis met griep
Druk in het ziekenhuis met griep

– De griep in ziekenhuizen is beheersbaar, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Het aantal patiënten met influenza in Arnhem is onder de piek van vorig jaar, zegt het ziekenhuis. “We moeten niet in paniek raken.”

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen heeft meer opgenomen patiënten dan anders. Dat zijn grieppatiënten met vooral luchtwegproblemen, laat het ziekenhuis weten. Op de verpleegafdelingen zijn nu acht tot twaalf extra bedden nodig. Dat aantal varieert per dag.

“Tegelijkertijd zien we dat patiënten die vervolgzorg in een andere zorginstelling nodig hebben moeilijker daar terechtkunnen, omdat de druk ook in veel verpleeghuizen en hospices hoog is. Ook is er een hoger ziekteverzuim onder medewerkers”, zegt een woordvoerder.

Verdubbeling in SKB

Het aantal patiënten met griep (influenza) in Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is de afgelopen anderhalve week ruim verdubbeld. Op dit moment liggen er zo’n twintig patiënten in het SKB, laat een woordvoerder weten.

“We hebben daarvoor het cohort uitgebreid om de zorg zo efficiënt mogelijk te kunnen verlenen. Het gaat dan om patiënten met een toch al kwetsbare gezondheid door onderliggende ziekte(n) die door de griep heel ziek worden en met klachten als hoge koorts en benauwdheidsverschijnselen worden opgenomen.” In een cohortafdeling worden alleen patiënten met dezelfde infectieziekte verpleegd.

Het lukt in Winterswijk nog steeds om ook andere zorg door te laten gaan, zegt SKB. “Maar dat vraagt wel om flexibiliteit en extra inzet van onze medewerkers.” Het SKB verwacht dat deze situatie deze week nog duurt. “De inschattingen laten voorzichtig zien dat het daarna wat beter lijkt te worden. Dus voor nu betekent dit nog even volhouden.”

Rijnstate in Arnhem sprak voor het weekend van een ‘vrij stabiele’ situatie en noemde de influenzacijfers ‘zeker niet schrikbarend hoog’. De spoedzorg was niet in het gedrang en de geplande zorg liep gewoon door. Nu liggen tussen 25 en 30 patiënten met griep in het ziekenhuis, op de gewone afdelingen en een paar op de intensive care.

Rijnstate: onder de piek van vorig jaar

“Die aantallen zijn onder de piek van vorig jaar. Eigenlijk hebben we niet meer grieppatiënten dan anders”, zegt internist en infectioloog Mark Claassen van het ziekenhuis in Arnhem. “Het is een gemiddeld influenzaseizoen.”

Claassen vindt dat we niet in paniek moeten raken. “Hoe hoog de piek wordt hier kan ik niet voorspellen, we zitten nog in een stijgende lijn. Elk jaar sterven veel mensen door de griep, vaak zijn het mensen die kwetsbaar zijn en mensen op leeftijd. Maar we hebben geen buitensporige epidemie.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede had maandag 29 opgenomen patiënten met influenza. Een woordvoerder: “Ze worden in isolatie met maximaal twee op een kamer verpleegd.”

De griepverschijnselen die de artsen en verpleegkundigen zien, zijn de veelvoorkomende: Snotteren, hoesten, een loopneus en pijn zoals keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en stijve en pijnlijke ledematen. Het is aanpoten in het ziekenhuis in Ede, niet alleen door het aantal patiënten in isolatie. Ook personeel is ziek, medewerkers draaien extra diensten.