VELP – Derdejaars studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp voerden tijdens de Open Dag de laatste tests uit. Ze deden dit met hun nieuw ontwikkelde vegetarische bitterbal.
Een studie-opdracht werd een smaakvolle snack
Volgens Pepijn Holm en Danique Singerling van de opleiding ‘Voedingsmiddelentechnologie’ is de snack 100% Nederlands en straks ook glutenvrij en veganistisch. “Maar het belangrijkste: deze bitterbal is erg lekker en bovendien een stuk gezonder dan zijn traditionele broertje of zusje,” zegt Danique.
“Het belangrijkste ingrediënt is lupine,” vertelt Pepijn Holm aan Studio Rheden. “Dat is niet alleen een mooie tuinplant, maar ook de leverancier van de lupineboon, die je prima en duurzaam in voedingsmiddelen kunt verwerken.”
Lupine als geheime ingrediënt in de bitterbal van de toekomst
Lupine is supergezond omdat het boordevol eiwitten en essentiële aminozuren zit. Ze zijn ook rijk aan vezels en antioxidanten. Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk omdat het een rijke bron is van eiwitten en lupine vaak wordt verwerkt in vegetarische alternatieven. De gedroogde lupinen moeten eerst 24 uur in ruim koud water weken. Daarna kook je ze in 60-100 minuten gaar en spoel je ze af. 350 gram gedroogde lupinebonen wordt bijna 1 kilo gekookte bonen. Lupinebonen zijn overigens ook knapperiger dan andere bonen.
Door lupinebonen, lupinemeel en binnenkort ook paneermeel van lupine te gebruiken, bevat de bitterbal 65% minder vet dan de gemiddelde traditionele of vegetarische bitterbal. ”Maar minstens zo lekker”, beloven de studenten.
Waarom het recept geheim blijft
“De smaak was de grootste uitdaging,” vertelt Pepijn. “De lupineboon is van zichzelf wat bitter, maar het is ons gelukt om de bitterbal echt heel smaakvol te krijgen!” Hoe ze dat precies hebben gedaan, blijft geheim. De studenten hebben nu serieuze plannen met hun bitterbal en willen het recept nog niet prijsgeven.
Hoe de bitterbal werd ontvangen
“We hebben tijdens de open dag veel positieve reacties gekregen,” zegt Pepijn. “Bezoekers deden mee aan onze test in het sensorisch laboratorium en gaven waardevolle feedback.” De studenten hopen hun bitterbal snel op de markt te brengen. Dat willen ze eerst via business to business proberen.
Welke naam de vegetarische bitterbal krijgt is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk wordt dat: Golden Lupin Bites.
![](https://studiorheden.nl/srnew19/wp-content/uploads/2025/02/c388b549-a1c5-3635-a3cf-a473ca46d31d.jpg)