Eigenaren beruchte stortplaats hoeven geen maatregelen te nemen

Percolaatwater in de sloot. Foto: Omroep Gelderland
Percolaatwater in de sloot. Foto: Omroep Gelderland

EERBEEK – De rechtbank treedt niet op tegen het gebruik van staalslakken op een stortplaats in Eerbeek. Dat heeft de economische raadkamer van de rechtbank Overijssel vandaag geoordeeld. Volgens de raadkamer heeft het Openbaar Ministerie (OM) een wetsartikel aangedragen, waar de overtreding niet onder valt. De rechtbank zegt tegelijkertijd dat de eigenaar van de stortplaats al heeft gezorgd voor een afdichtingsplan dat ‘voorziet in structurele maatregelen’.

De staalslakkenproblematiek in Eerbeek is landelijk onderwerp van gesprek. Dit begon nadat omwonenden aan de bel trokken over gezondheidsklachten tijdens het storten van de grijze massa. Later trok ook Waterschap Vallei en Veluwe aan de bel met zorgen over vervuiling van het grond- en oppervlaktewater rondom de stort.

De eigenaren van de stortplaats, de Eerbeekse papierfabrieken DS Smith en Folding Boxboard, doen volgens het OM te weinig om de gevaren voor de gezondheid van de mens en het milieu te voorkomen of te beperken. Daarom stapte het Openbaar Ministerie eerder naar de rechter. Donderdag deed de economische raadkamer uitspraak in de zaak.

Percolaatwater

De officieren van justitie stelden tijdens de zitting in januari dat de eigenaar van de stortplaats staalslakken heeft toegepast als afdichtingsmateriaal, zonder maatregelen te treffen tegen het doorsijpelen van percolaatwater in de bodem. Het OM zag tekortkomingen in de uitgevoerde werkzaamheden en voerde in de rechtbank aan dat de eigenaar nalatig is geweest in het nemen van maatregelen die “redelijkerwijs van haar konden worden verwacht om milieugevaren te voorkomen of te beperken”.

Toxicoloog Paul Scheepers liet eerder aan de hand van een proef zien wat er gebeurt als de ongebluste kalk uit staalslakken vermengt met grond- en regenwater. “Dan krijgen we een pH-waarde groter dan 10. Dat betekent dat we hier een oplossing hebben waarmee je de gootsteen kan ontstoppen. Dat zijn huishoudchemicaliën waarmee je heel voorzichtig moet zijn”, waarschuwde hij.

Maar de rechter stelt donderdag dat de gevorderde voorlopige maatregel niet past binnen artikel 29 Wet op economische delicten, dat het OM heeft aangedragen. De economische raadkamer stelt vast dat de door het Openbaar Ministerie voorgestelde maatregelen niet mogelijk zijn als noodmaatregel om op korte termijn de uitstroom van percolaatwater te voorkomen. De raadkamer acht de voorgestelde maatregelen wel belangrijk, maar van een zodanige aard dat zij niet onder de beperkte toepassing van die wet vallen.

Plan wordt versneld

Daarnaast heeft de eigenaar een definitief afdichtingsplan laten opstellen en ingediend. Dit plan voorziet volgens de economische raadkamer in structurele maatregelen waarmee de milieuproblemen op de stortplaats definitief worden aangepakt. De uitvoering van dit plan zal de oorspronkelijk geplande eindfase van 2046 versnellen tot 2027.