Zorgen bewoners gehoord: onderzoek naar gevaren Eerbeekse staalslakken

Links: staalslakken / rechts: vervuild water sijpelt de grond in (foto uit 2022). Foto: Omroep Gelderland
Links: staalslakken / rechts: vervuild water sijpelt de grond in (foto uit 2022). Foto: Omroep Gelderland

EERBEEK – Welke invloed hebben de 230.000 ton staalslakken op hun omgeving in Eerbeek? Dat wil de gemeente Brummen weten, die aan de GGD opdracht geeft om onderzoek te doen. De GGD moet kijken naar mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden en gevolgen voor het milieu.

De regionale GGD gaat het zogenaamde ‘verkennend gezondheidsonderzoek’ doen, laat het Brummense college vrijdag weten. Zo wil de gemeente meer te weten komen over eventuele gezondheidsklachten bij inwoners die dichtbij de stortplaats wonen. Omwonenden drongen al lang aan op zo’n onderzoek.

Schadelijke stoffen

In Eerbeek liggen aan de Doonweg zo’n 230.000 ton staalslakken, bedoeld als ondergrond voor een zonnepark. Al jaren is er discussie of dit bijproduct van de staalproductie, in contact komt met regenwater. Bekend is dat schadelijke stoffen dan kunnen vrijkomen.

De staalslakken zijn in 2019 aangebracht op een stortplaats, die jaren gebruikt is om papierafval te storten. Sinds de aanvoer van het grijze materiaal kregen omwonenden die vlakbij wonen te maken met bloedneuzen en andere klachten. Zij pleiten al jaren voor een onafhankelijk onderzoek.

Signalen opgevangen

Daar luisteren burgemeester en wethouders nu naar. “Het Brummense college (van burgemeester en wethouders) neemt deze signalen serieus. Daarom vindt het college het belangrijk dat deskundigen onderzoeken wat de impact hiervan kan zijn voor de omwonenden”, laat het college weten.

Uitnodiging omwonenden

Het onderzoek van de GGD bestaat uit twee delen. Een bureau-onderzoek om bestaande milieukundige metingen, rapporten en regels goed op een rij te zetten. Daarnaast krijgen inwoners uit het gebied rond de stortplaats vragen voorgelegd in zes gesprekken. Binnenkort ontvangen inwoners die in de directe omgeving van de stortlocatie wonen een brief met een uitnodiging voor een gesprek.

Het onderzoek duurt ongeveer acht weken. De gemeente deelt de resultaten van het onderzoek met de omwonenden, met de stichting Natuurlijk Schoon Eerbeek, die opkomt voor de belangen van de omwonenden en met de gemeenteraad.

Er ligt een plan om de staalslakken volgend jaar deels in te pakken met een laag grond. Dat moet een eind maken aan het weglekken van kalk en metalen naar het grondwater. Het Openbaar Ministerie dwong recent bij de rechtbank aan op snellere maatregelen, maar dat verzoek is afgewezen.