Te hoge WOZ-waarde? Zo maak je zelf bezwaar (en het is gratis)

Gemeenten stellen de hoogte van de ozb zelf jaarlijks vast. Hierdoor kunnen grote verschillen ontstaan. Foto: ANP
Gemeenten stellen de hoogte van de ozb zelf jaarlijks vast. Hierdoor kunnen grote verschillen ontstaan. Foto: ANP

– Waarschijnlijk heb je hem al gekregen: de aanslag gemeentelijke belasting. In alle Gelderse gemeenten zijn de woonlasten dit jaar gestegen. Qua ozb spant de gemeente Renkum de kroon: daar is sprake van een toename van ruim 39 procent. Hoe kan je bezwaar maken?

De totale woonlasten zijn een optelsom van de onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen wordt de WOZ-waarde van je woning gebruikt.

Tegen de percentages belasting die de gemeente over de WOZ-waarde berekent kan je geen bezwaar maken. Die heeft de gemeenteraad al vastgesteld. Maar je kunt wel bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde zélf, die de gemeente voor je woning heeft vastgesteld. Dat is bij de gemeente gewoon gratis, en dat moet je binnen zes weken doen.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Het rijk heeft bepaald dat gemeenten de WOZ-waarden elk jaar vaststellen met 1 januari van het jaar daarvoor als ‘peildatum’.

Gemeenten gebruiken vervolgens computermodellen om gegevens over onder meer huizenprijzen in jouw buurt in jouw nieuwe WOZ-waarde te vertalen. Dat kan onnauwkeurig zijn. Als je achterstallig onderhoud, schade, of een huurder hebt bijvoorbeeld.

Bel de gemeente

Wie het niet eens is met de vastgestelde WOZ-waarde kan altijd gratis bezwaar maken. Het beste is om op de site van de eigen gemeente te kijken. Je kunt meestal door een taxateur teruggebeld worden om te bespreken hoe jouw waarde is vastgesteld en waarom je het daar niet mee eens bent.

Het is handig om de aanslag in de buurt te houden. Misschien wordt gevraagd om bijvoorbeeld met foto’s aan te tonen dat je schade of achterstallig onderhoud hebt, of een heel oude keuken of badkamer. Bewijs aanleveren is niet verplicht.

Taxatieverslag en bezwaar online

Met een DigiD kan je eenvoudig via de digitale belastingbalie van je gemeente het taxatieverslag inzien waarop jouw WOZ-waarde gebaseerd is. Wil je bezwaar maken, dan kan dat ook online en gratis met DigiD via de website van de gemeente, of bij de dienst waar jouw gemeente de belastingen laat afhandelen. De contactpersoon die je zaak behandelt, kan helpen hoe het gaat als het met DigiD niet lukt. Op papier bezwaar maken kan ook altijd.

Per gemeente verschilt het wie vragen en bezwaren over de gemeentelijke belastingen afhandelt. In bijvoorbeeld Arnhem, Doetinchem, Ede en Nijmegen gaat het via de webpagina van de gemeente zelf. Maar er zijn ook overheidsinstellingen die namens gemeenten de vragen en bezwaren behandelen zoals Meerinzicht, Tribuut.nl en BSR.

'Schakel geen bureau in'

Meerdere gemeenten, waaronder Renkum, waarschuwen dat het geen meerwaarde heeft om in zee te gaan met bureaus die adverteren dat zij gratis bezwaar maken voor jou.

“Het is tegenwoordig heel eenvoudig om zelf een bezwaar in te dienen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Renkum. “Inwoners kunnen ons schrijven of even een belletje doen en dan kunnen we daar prima bij helpen.”

Onderzoeker Corine Hoeben van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen bevestigt dat. “De bureaus werken ook met formulieren en die sturen ze gewoon rechtstreeks door naar gemeenten. Je hebt er niet veel aan en zo’n bureau wordt slapend rijk. Bovendien komt het ook vaak voor dat je het bureau meer betaalt voor hun dienst, dan dat de WOZ-vermindering je oplevert.”