Tuinseizoen staat op losbarsten, dit kun je nu al doen

Ook de roos kun je al snoeien. Foto: Pixabay
Ook de roos kun je al snoeien. Foto: Pixabay

– De eerste officiële lentedag hebben we al achter de rug en ook komende week is de temperatuur hoog voor de tijd van het jaar. Bij tuinliefhebbers beginnen de handen alweer te jeuken, maar is het verstandig om nu al los te gaan met de snoeischaar?

Zaterdag is de meteorologische lente begonnen. Weerplaza verwacht dat het kwik de komende dagen steeds verder oploopt. Donderdag is zelfs 15 graden mogelijk en dat doet voorjaarsachtig aan. Maar in de nachten kan het zomaar een graadje vriezen. Wat is dan wijsheid in de tuin?

“Snoeien, bekalken, bemesten, blad opruimen, onkruid verwijderen. Er is nu al genoeg te doen in de tuin”, somt tuinexpert Henk Bloemendaal op. Volgens de voormalig eigenaar van tuincentrum Bloemendaal in Drempt kun je dus ook al met de snoeischaar aan de slag. “Maar sla de voorjaarsbloeiers over, want anders knip je de bloemknoppen eraf.” Hij noemt de rododendron, brem en sering als voorbeelden.

'Snoei niet als het vriest'

Populaire vaste planten als de roos en de hortensia kunnen al wel worden gesnoeid. Dat geldt ook voor groenblijvende planten als de liguster en de laurier. “Maar snoei niet als het vriest. Daarmee kun je de plant beschadigen”, waarschuwt groencoach Jan-Julius van Asseldonk van De Groenste Straat van Gelderland.

Als je de rozenstruik gaat snoeien, is het belangrijk dat je een aantal stevige takken overhoudt. “Snoei met een scherpe snoeischaar schuin af en zorg ervoor dat nieuwe takken naar buiten groeien. Je kunt de tak afknippen als je vanaf de grond ongeveer vier roze knopjes omhooggaat”, legt Van Asseldonk uit.

Nieuwe planten

Wie nieuwe vaste planten in de tuin wil zetten, kan ook al aan de slag. “Het aanplanten van bomen en struiken is geen probleem”, stelt Bloemendaal. Met sommige vaste planten kan je volgens hem beter nog even wachten. Bijvoorbeeld met siergewassen, want die hebben binnen overwinterd en kunnen daardoor niet goed tegen de kou.”

Als je planten in de grond hebt gezet, is het volgens Van Asseldonk belangrijk dat je ze in de periode daarna veel water geeft. “Hierdoor kan de plant goed wortelen en is hij in de zomer sterker”, legt hij uit.

Kleur in de tuin

Mocht je al wat kleur willen in je tuin, dan kan dat ook. Bloemendaal: “Voor gladiolen en dahlia’s is het nog veel te vroeg, maar met viooltjes en primula kun je de boel nu al prima opfleuren.”

In de meeste tuinen ligt het gazon er momenteel nog troosteloos bij, maar beide tuinexperts adviseren om daar nog even vanaf te blijven.

“Bekalken en bemesten is geen probleem, maar verticuteren kan je beter uitstellen tot eind maart. Want daarmee beschadig je de grasplantjes en die herstellen niet als het koud is”, aldus Bloemendaal.