RHEDEN – Boswachter Ruben Vermeer ontdekte iets opmerkelijks: raven die plastic afval uitbraken, zoals een touwtje met clipje van een droge worst. De boswachter maakt zich zorgen om de gezondheid van de vogels en hun jongen die ze mogelijk flarden plastic voeren. Opvallend is dat de raven keer op keer terugvliegen naar één plek. “Dit is een nieuw soort vervuiling.”
Aan de voet van een slaapboom waar een honderdtal raven overwinterde, liggen flarden blauw, wit en doorzichtig plastic. “Landbouwplastic, stukjes vuilniszak, touwtjes, en zelfs het touwtje en ijzeren clipje van een droge worst”, somt de boswachter van Nationaal Park De Veluwezoom op.
Een paar weken geleden deed de boswachter tijdens zijn ronde een opvallende vondst: de grond was bezaaid met plastic, net zo groot als de braakballen van raven. “Raven zijn aaseters. Ze eten ook botten die ze niet kunnen verteren. Die braken ze weer uit.”
Nieuw fenomeen
Dat raven nu plastic in hun maag hebben, is ‘compleet nieuw’, weet de boswachter na rondvraag bij collega-ecologen. Ook voor de Vogelbescherming is het een nieuw fenomeen. De vraag is nu: waar komt al dat plastic vandaan?
Die plek is een vuilnisbelt langs de A1 bij Barneveld. De raven vlogen er het hele jaar regelmatig heen.
'Nieuw soort vervuiling'
De boswachter roept mensen altijd op hun afval op te ruimen in de natuur. “Maar nu neemt de natuur het zelf mee het gebied in. Dat is een heel nieuw soort vervuiling.”
De boswachter maakt zich zorgen. Ravenparen op de Veluwe hebben hun nesten al gebouwd. “Misschien voeren ze hun jongen straks met plastic afval.”
Plastic in maag
“De ene vogel kan beter tegen het binnenkrijgen van afval dan de andere. Veel soorten meeuwen maken bijvoorbeeld iedere dag een braakbaal met onverteerbare delen, net als uilen. Zij werken dus een groot deel van het plastic weer naar buiten”, weet de Vogelbescherming. “Plastic afval is onverwoestbaar. Het breekt op in steeds kleinere deeltjes. Zo krijgen veel dieren plastic binnen.”
De boswachter is bang dat plastic in de magen van de raven achterblijft, net als bij albatrossen. “Die slikken plastic dopjes in. Die hopen zich op totdat de maag vol zit en ze niets meer kunnen eten.”
Ook staat de slaapboom staat midden in een rustgebied waar herten en wilde zwijnen vaak komen. “Zij kunnen plastic aanzien voor voedsel. Het is onverteerbaar en ze kunnen het niet uitspugen. Ik ben bang dat het samenklontert in hun maag.”
'Kunnen ook ergens anders plastic oppikken'
De vuilnisbelt langs de A1 is van Afvalverwerking Vink in Barneveld. “Ik acht de kans klein dat ze daar plastic oppikken”, zegt woordvoerder Raymond Giesen. “Het kan ook net zo goed dat ze ergens anders plastic oppikken.”
“Plekken waar niet actief wordt gestort, zijn afgedekt. Het stortfront waar gestort wordt is niet afgedekt. Organisch materiaal zit daar niet tussen, dus dat is niet interessant voor raven. Huisvuil verwerken we niet. Wel groenafval, zoals snoeihout en hout. Daar zit geen plastic tussen.”
Tussen al het stortmateriaal kan natuurlijk wel wat plastic zitten, beaamt Giesen. “Er zit niet veel eetbaars tussen. En ik heb geen idee of ze dat plastic eten. Maar ik acht de kans heel klein.”
![]() |
Hier vind je al onze artikelen over de wolf. |