Klein idee wordt ineens groot succes in Velp: ‘Honderden reacties gekregen’

Willem de Koning is één van de 85-plussers uit Velp met een speldje. Foto: Omroep Gelderland
Willem de Koning is één van de 85-plussers uit Velp met een speldje. Foto: Omroep Gelderland

VELP – Het is de hele maand feest in Velp: het dorp werd tachtig jaar geleden bevrijd van de Duitsers. En één van de festiviteiten dit weekend blijkt een veel groter succes dan verwacht, want honderden 85-plussers komen op de bevrijdingsviering af. “De kerk puilt uit met al deze mensen.”

Het begon met een idee van de lokale juwelier: een speciaal speldje voor inwoners die de oorlog hebben meegemaakt. De Velpse goudsmeden maakten in eerste instantie enkele tientallen speldjes, maar al snel nam de vraag toe.

“We vroegen ons eerst nog af of er nog wel mensen zouden zijn in Velp die de oorlog echt hebben meegemaakt”, zegt Sandra Holtjer van Stichting Velp voor Oranje. “Misschien zijn er nog twee? Of hooguit vijftig?”

Velp in de Tweede Wererldoorlog

Velp hoort bij de dorpen die het meest leden onder de Duitse bezetting. Dat kwam onder meer doordat het dorp een strategische ligging had: de route Arnhem-Zutphen loopt door Velp. Ook de grote hoeveelheid dichte dekking-biedende bebossing speelde een rol.

Het kleine initiatief nam ineens veel grotere vormen aan toen de bedenkers met de burgemeester in gesprek gingen. Die vond het volgens Holtjer ‘een heel mooi plan’. “En het volgende dat we hoorden was dat er negenhonderd uitnodigingen waren gestuurd naar álle inwoners van 85 jaar en ouder – de groep die de oorlog nog heeft meegemaakt.”

Een klein probleem

“Het was allemaal heel officieel, met een handtekening van de burgemeester op de uitnodiging”, weet medeorganisator Gety Hengeveld. “De telefoon bleef dagenlang overgaan met reacties op de uitnodiging.” Alleen een klein probleem: er passen maar tweehonderd mensen in de Grote Kerk in Velp.

Sandra Holtjer slikt daarom even als ze vrijdagmiddag ziet hoe de kerk volstroomt met 85-plussers. Toch is ze vooral trots. “De kerk puilt uit, maar wat is het toch eigenlijk mooi.”

Ze kijkt even om zich heen en concludeert: “Hier ben je toch stil van? Om iedereen een kans te bieden, hebben we besloten om nog een tweede bijeenkomst te organiseren dit weekend.”

Bekijk hier hoe de festiviteiten er in de Velp aan toegingen:

De smeden hebben overuren gedraaid om de vele speldjes te kunnen maken. “We hebben het speldje gemaakt op basis van de nationale vrijheidsspeld”, vertelt juwelier Hans Aalbers. “Daarbij hebben we hem uitgebreid met de bevrijdingsdatum: 16 april, en op de andere kant de tekst Velp bevrijd.”

De burgemeester speldt een deel van de versierselen zelf op. Een mooi moment voor bijvoorbeeld de 90-jarige Willem de Koning, die nog weet hoe de bommen in de lucht boven Velp naar beneden kwamen. “Ik kan me er nog heel veel van herinneren. Dus deze waardering, dit speldje, is heel leuk.”

Zien hoe de afgelopen dagen aan de speldjes is gewerkt? Bekijk de video: