RHEDEN – Komt er woningbouw op Haveland? Of bouwt Trits op het voormalige GS Staal-terrein toch vier fabriekshallen aan de Dr. Langemeijerweg en Pinkelseweg op de kale vlakte langs het spoor van Rheden?
Projectontwikkelaar Trits Vastgoed wilde samen met de gemeente Rheden tijdelijke flexwoningen bouwen. Dat leek niet te lukken. Daarom besloot de gemeente een maand geleden een voorlopig gemeentelijk voorkeursrecht te vestigen op vijf percelen..
Van flexwoningen naar permanente woningbouw
Volgens Trits is de anterieure overeenkomst nog steeds van kracht. De invulling wijzigt wel: in plaats van flexwoningen is nu gekozen voor permanente woningbouw. De flexwoningen bleken op korte termijn niet te realiseren.
Toch zijn de onderhandelingen tussen de gemeente en Trits niet stil komen te liggen. Trits hoopt samen met de gemeente tot een nieuwe gezamenlijke passende invulling te komen. Het doel blijft ongewijzigd: de realisatie van woningbouw in Rheden.
Vooruitlopend op dit proces heeft de gemeente een voorkeursrecht gevestigd op de locatie. Daarmee wil ze meer regie nemen op de ontwikkeling van de woningbouwplannen. Tegelijkertijd heeft de gemeente aangegeven geen intentie te hebben om de gronden zelf aan te kopen.
Als Trits Vastgoed en de gemeente Rheden er binnen drie maanden niet uitkomen, mag de gemeenteraad het voorkeursrecht met drie jaar verlengen. In dat geval mag Trits de percelen drie jaar niet verkopen aan een andere koper.
Bedrijfsverzamelgebouwen
Tegelijkertijd heeft het vastgoedbedrijf nog steeds een vergunning voor de bouw van bedrijfsverzamelgebouwen achter de hand. Die optie blijft bestaan mochten er geen afspraken met de gemeente worden gemaakt.
Zie ook: ‘Flexwoningen bij Haveland gaan niet door’
Gemeentelijk voorkeursrecht
Directeur Jacco Gersen van Trits laat telefonisch weten verrast te zijn door deze stap. Hij zegt dat er al sprake was van een constructief overleg met de gemeente Rheden over de gezamenlijke realisatie van woningbouw.
“Het vestigen van een voorkeursrecht in deze fase vertraagt het proces en bemoeilijkt het realiseren van de beoogde woningbouw op korte termijn.”
Toch blijft Gersen enthousiast over de woningbouwplannen op Haveland. “Ik hoop dat we de plannen zo snel mogelijk kunnen realiseren en daarmee de aftrap van heel Masterplan Haveland mogelijk te maken.”

Masterplan Haveland
Het voorkeursrecht gaat over een klein gedeelte (rood) van het gebied. Er ligt dus ook een groot masterplan klaar. Dat plan betreft het hele terrein, dat de gemeente op de lange termijn – tot 2030 of later – wil ontwikkelen tot een woongebied (rood en groen).
Ambitieus plan
GroenLinks Rheden is blij met het plan. Op 8 april is het masterplan in eerste ronde besproken door de gemeenteraad. Het gaat om een ambitieus voorstel van GroenLinks-wethouder Paul Hofman. Het doel is om het verouderde bedrijventerrein te veranderen in een toekomstgerichte wijk. Het plan moet bijdragen aan de woningbouw in de regio en biedt tegelijk ruimte voor bedrijven en ondernemers.
Inwoners betrokken bij plannen
Herriet Heersink: “Met hulp van de inwoners tijdens een aantal inspraakavonden is een mooi voorstel met een duidelijke visie op tafel gelegd. Groen en duurzaam, wonen en ondernemen komen samen met respect voor de industriële geschiedenis van het dorp Rheden.”
Besluit valt op 22 april
De gemeenteraad neemt op 22 april een besluit over het masterplan. Hoewel er nog geen definitieve keuzes zijn gemaakt, wordt de richting vastgelegd in het koersdocument. “En daar zijn wij als GroenLinks blij mee!”
Zie ook: Vertraging voor Haveland, maar plannen blijven overeind
