Hans Falkmann: “Ik zoek voor de Hospice in Rozendaal enkele vrijwilligers”

Hans Falkmann voor Rozenheuvel in Rozendaal. Hij gaat graag in gesprek met nieuwe vrijwilligers. Foto: Grieta Spannenburg
Hans Falkmann voor Rozenheuvel in Rozendaal. Hij gaat graag in gesprek met nieuwe vrijwilligers. Foto: Grieta Spannenburg

ROZENDAAL – Er werken ruim 100 vrijwilligers in Rozenheuvel, maar het hospice zoekt met smart nog een paar medewerkers. Vooral voor de avonden. Onbekend met dit bijzondere werkveld? Dat geeft niet. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid.

Hans Falkmann is de vrijwilligerscoördinator van Rozenheuvel en heet potentiële vrijwilligers van harte welkom. “Er is door de Stichting bezuinigd op betaald personeel, dus ik zou heel graag nieuwe zorgvrijwilligers willen opleiden voor ons mooie huis.

Zorg rondom de gasten

De mensen die in het hospice verblijven, zijn de gasten. De één woont er een paar dagen, de ander is voor meerdere weken of een paar maanden te gast. Deze gasten staan aan het einde van hun leven en in Rozenheuvel staan zij in het middelpunt. Het hospice omringt hen met aandacht en zorg.

Dit is in handen van verpleegkundigen, verzorgers en vrijwilligers. Er zijn onder andere zorgvrijwilligers, kookvrijwilligers, receptievrijwilligers en gastvrijwilligers. Ook lopen er diverse medewerkers om te helpen bij tuinonderhoud en onderhoud van het prachtige pand. Er is nogal wat werk te doen.

Opleiding

Momenteel is er vooral de wens om nieuwe zorgvrijwilligers te vinden. Een zorgvrijwilliger is iemand die meehelpt in de algehele zorg voor de gast. Hans: “We leiden mensen daar wel voor op. Je begint met een cursus palliatieve zorg. Het is belangrijk dat onze medewerkers weten wat er medisch, sociaal en mentaal allemaal gebeurt in de laatste fase van het leven. Vervolgens gaan nieuwe vrijwilligers samen met onze medewerkers oefenen. Bijvoorbeeld hoe ze iemand rechtop in bed kunnen zetten of iemand goed in de stoel krijgen. Je wordt aan de hand genomen.” Bovendien staat alles op papier. Nieuwe vrijwilligers hoeven dus niet bang te zijn dat ze niet weten wat ze moeten doen.

Afstand en nabijheid

Meedoen in het hospice vraagt wel wat van mensen. “De gasten staan centraal, samen met hun familie en vrienden. Verpleegkundigen en de huisarts verlenen de zorg. De vrijwilliger is vaak redelijk onzichtbaar, maar doet belangrijk werk om het verblijf van de gast zo prettig mogelijk te maken.”

Je bent als vrijwilliger dus heel nabij, en toch op afstand. Wat mensen aantrekt in het werk? “Vooral het kunnen bieden van zorg op je eigen manier. Je kunt hier echt heel veel betekenen in dienstbaarheid voor de ander.” Dat gaat van lichamelijk zorg tot het opvouwen van de was, het legen van de prullenbakken en het op de vaas zetten van bloemen. “En wat mogelijk ook aantrekkelijk is: er is een grote mate van collegialiteit onder de vrijwilligers. En wie dat wil kan extra cursussen volgen en zich op die manier binnen het vak verder ontwikkelen.”

Neem contact op

Concreet zoekt Rozenheuvel nieuwe vrijwilligers die vooral tussen 17.00 en 22.00 uur hun werk willen verrichten. Zij verlichten daarmee de zorg voor verpleegkundigen en houden het huis financieel gezond. Belangstelling? Je kunt contact opnemen met Hans Falkmann via zijn mailadres: hfalkmann@hospicerozenheuvel.nl. Er volgt dan een kennismakingsgesprek. Als dat aan beide kanten goed bevalt, kan de inwerkperiode beginnen.

Grieta Spannenburg