Sloop dreigt, maar bewoners volksbuurt geven hun ‘wijkie’ niet zomaar op

Gerrie blijft strijden tegen de sloop van haar woning Foto: Omroep Gelderland
Gerrie blijft strijden tegen de sloop van haar woning Foto: Omroep Gelderland

VELP – Vivare ziet de 138 huizen in Velp-Zuid het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Er moet gesloopt worden, zodat er 206 ’toekomstbestendige’ huizen voor terug kunnen komen. De aanvraag voor een monumentenstatus voor 74 huizen gooide bijna roet in het eten, maar die is onlangs definitief afgewezen. Toch ziet buurtbewoner Gerrie van Beek nog genoeg reden om door te strijden voor het behoud van haar plekkie.

“Dat die monumentenstatus is afgewezen is natuurlijk niet leuk, maar dat betekent nog niet dat alles weg moet”, vertelt Gerrie in haar zonnige achtertuin. “In principe kan een deel van de huizen blijven staan. Dat wordt ook geadviseerd.”

Renovatie en sloop

Gerrie doelt hiermee op het rapport dat de onafhankelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in maart heeft gepubliceerd. En hoewel ze de huizen geen monumentale status toekent, adviseert ze de gemeente Rheden en Vivare wel een nieuw plan te overwegen waarin een combinatie van renovatie en nieuwbouw wordt opgenomen.

Kees Kwadijk van erfgoedvereniging Heemschut –de partij die in oktober 2024 om de monumentale status vroeg– juicht dit advies toe: “Hoewel we teleurgesteld zijn dat de huizen niet monumentwaardig bevonden worden, vindt de commissie ook dat het herstel van de oorspronkelijke architectuur de kwaliteit van de wijk sterk kan verbeteren. En daar zijn wij het mee eens.”

Volgens Kwadijk zijn de huizen in de wijk van cultuurhistorische waarde, en is het met het oog op duurzaamheid ‘doodzonde’ om alles te slopen: “Ook al zou het maar om een bescheiden deel van het totale aantal woningen gaan: de woningen die blijven staan zijn de meest duurzame van de wijk in zijn nieuwe vorm.”

Dit is de wijk waar het om draait. Gerrie woont in de Grintakkersstraat. – Foto: Omroep Gelderland

'Het past niet binnen de plannen'

Wat het college met dit verzoek gaat doen, is nog onduidelijk. Wel spreken ze een sterke wens uit dat de commissie betrokken blijft bij verdere planvorming. Tegelijk geven ze aan beperkt invloed te hebben op dit besluit: “We hebben als gemeente alleen een besluit te nemen over de sloopvergunning.”

In de tussentijd legt Vivare het advies voor renovatie compleet naast zich neer. Zo schrijven zij in een nieuwsbrief aan bewoners: “Voor Vivare past dit niet binnen de plannen. De woningnood is groter dan ooit. Met de sloop van 138 woningen willen we er minimaal 206 terugbouwen. Door ook kleinere appartementen toe te voegen, kunnen we mensen de kans bieden om in de wijk te blijven wonen.”

'Ik hou dit nog wel 10 jaar vol'

De 71-jarige Gerrie ziet zichzelf echter niet in zo’n appartement terugkeren: “Lekker hutjemutje op elkaar zeker? Nee hoor, echt niet. Ik kan dit nog wel tien jaar volhouden, misschien ben ik dan wel dood en kunnen ze het huis afbreken. Maar ik blijf zitten waar ik zit.”

De plannen zorgen voor verdeeldheid in de wijk:

'Wij wachten maar af'

Voorstanders van de sloop reageren opgelucht, maar wachten ook al te lang op verandering om echt blij te zijn: “Ik heb het losgelaten. Wat we ook doen, we hebben er geen invloed op. We wachten maar af, wat we altijd doen. Ik zie het wel wanneer het zover is. Wij willen vooral duidelijkheid, daar is behoefte aan. De onrust in de wijk is groot”, aldus Sharina Wesseling.

Volgens Vivare moet er eind 2025 een definitief sloopbesluit liggen en kan het project van start gaan.