Rheden krijgt fietsvalpreventieprogramma voor ouderen

Rheden krijgt fietsvalpreventieprogramma voor ouderen Foto: Ryan Janssen
Rheden krijgt fietsvalpreventieprogramma voor ouderen Foto: Ryan Janssen

RHEDEN – Rheden krijgt vanaf 19 mei een fietsvalpreventieprogramma voor ouderen. Vier jonge fysiotherapiestudenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), die binnenkort afstuderen, geven in 10 weken lang deze nieuwe cursus.

De lessen worden tussen mei en juli wekelijks op maandag gegeven bij het clubhuis van TTV Slagvaardig aan de IJsselsingel.

De studenten gaan ouderen helpen om veiliger en met meer vertrouwen te blijven fietsen. Door middel van praktische oefeningen, persoonlijke begeleiding en training in groepen leren deelnemers hoe ze zich beter kunnen bewegen in het steeds drukkere verkeer.

Nieuw fietsprogramma voor ouderen

De studenten ontwikkelden het fietsprogramma tijdens hun studie. Ze willen 55-plussers helpen om langer actief en mobiel te blijven. Dit leidde tot de oprichting van hun bedrijf ‘Fietsvalpreventie‘. Ze werkten daarbij samen met bewegingswetenschappers van de HAN.

De gemeente Rheden gaat het nieuwe bedrijfje nu ook inhuren en het programma aanbieden bij de inwoners aan. In Lingewaard zijn de studenten onlangs gestart met een pilot. Daar gaven zij inmiddels al aan twaalf groepen van acht deelnemers les. De vier studenten zitten nu in de afrondende fase van hun opleiding. Na hun studie willen ze hun bedrijfje verder gaan uitbouwen. Meer informatie is te vinden op www.fietsvalpreventie.nl.

Tien lessen veilig fietsen in Rheden

Deelnemers betalen zelf 87.50 euro voor tien lesjes. Omdat de lessen eigenlijk veel duurder zijn betaald de gemeente Rheden (voor elke groepstraining van 8 mensen) ook nog eens 2800 euro. Hoeveel groepen gaan deelnemen is niet bekend.

Elke deelnemer traint één uur per week, tien weken lang. Er wordt volgens de studenten gewerkt met groepen van acht, zodat er ook ruimte is voor persoonlijke aandacht en individuele oefeningen.

Verkeersslachtoffers

Fietsen is voor veel senioren belangrijk voor hun mobiliteit en zelfstandigheid. Tegelijkertijd brengt het risico’s met zich mee. Volgens VeiligheidNL is 45 procent van de verkeersslachtoffers 55 jaar of ouder. Deelnemers krijgen in het programma inzicht in hun eigen fietsgedrag en leren hoe ze veilig kunnen blijven fietsen.