Column: Masterplan Haveland valt uit elkaar: luchtkastelen op een bedrijventerrein

Haveland Foto: Rheden
Haveland Foto: Rheden

RHEDEN – De gemeente Rheden droomt van luchtkastelen. Ze willen duizend woningen op bedrijventerrein Haveland. Maar bedrijven willen niet vertrekken, zijn niet eens geïnformeerd, en het ontbreekt aan geld én draagvlak. Toch gaat het college vrolijk door. De weerstand groeit – net als de twijfel aan het realisme van het plan. Wie gelooft dit nog?

Geen overleg, maar wél miljoenenplannen

Volgens het zogeheten Masterplan Haveland moeten er op termijn duizend woningen komen. Maar datzelfde terrein van 30 hectare ligt vol met actieve bedrijven. Facility Services Haveland bv beheert een groot deel ervan en verhuurt hallen aan onder meer Thomassen Energy, Howden Thomassen Compressors, Atag en Ubbink. Samen goed voor honderden banen.

De eigenaar van de grond, familiebedrijf Kroymans, én de beheerder zeggen nooit betrokken te zijn bij de plannen. Beheerder Anno Verheij zegt: “Wij investeren juist in de toekomst.” En: “Als hier ooit huizen komen, dan schakelen wij zelf wel een stedenbouwkundige in.”

Toch blijft het college plannen maken. Alsof er iemand 500 miljoen op de plank heeft liggen. Want niet alleen moeten de bedrijven uitgekocht worden, ze moeten ook nog ergens anders heen. Ondertussen werken er ruim 600 mensen op het terrein. Die vertrekken niet. Niet nu. Niet over 10 jaar. En misschien wel nooit.

De Meteoor blijft gewoon staan

De betonfabriek van De Meteoor aan de Schaarweg draait goed, zit er al 115 jaar en telt 130 medewerkers. Toch noemt de wethouder het terrein ‘verouderd’. Onbegrijpelijk, zegt unit-directeur Alfred Heij: “Wij gaan nergens heen.”

Het bedrijf heeft geen verhuisplannen. En áls het ooit zover komt, dan eisen ze natuurlijk een forse vertrekpremie. Logisch ook. Maar zover is het nog lang niet. Want: geen overleg, geen voorstel, geen geld. En géén intentie om weg te gaan.

Thomassen loopt te goed om te verkassen

Ook Thomassen Energy en Howden Thomassen Compressors blijven zitten waar ze zitten. Beide bedrijven werken met zware vergunningen, draaien goed en huren samen meer dan de helft van de hallen op het terrein. En dat is geen toeval. Het industriële karakter van Haveland is hun kracht. Ze zijn er al sinds 1922 gevestigd.

De suggestie dat bedrijven door de lage waterstand van de IJssel zouden vertrekken, is onzinnig. Dat is nooit een probleem geweest. En zelfs als dat zo was: dan nog is het geen reden voor woningbouw, maar een extra risico. Dit zijn geen bouwlocaties, dit is een werkgebied.

GS-terrein: leeg en onbeslist

Het enige deel van het terrein dat écht beschikbaar is, ligt aan de Doctor Langemeijerweg. Daar vertrok GS Staalwerken al jaren geleden. De grond ligt braak. Projectontwikkelaar Trits Vastgoed heeft het stuk gekocht en wil er 170 flexwoningen bouwen. Maar ook daar: ruzie met de gemeente.

Volgens directeur Xander Schenk werkt de gemeente tegen. Als het zo blijft, bouwt Trits er gewoon bedrijfsverzamelgebouwen. Die vergunning ligt al klaar. En eerlijk is eerlijk: daar heb je dan tenminste nog iets aan.

Haveland Rheden – Foto: Rheden / Google

Wie heeft het over Manhattan aan de IJssel?

Volgens de krant droomt de gemeente van flats van tien verdiepingen. ‘Manhattan aan de IJssel’ wordt het genoemd. Maar wie heeft dat bedacht? Het college? De Gelderlander? Het slaat nergens op. We zijn een gewoon dorp. Geen miljoenenstad.

En dan is er ook nog het CDA dat moppert over hoogbouw. Onterecht. De toekomst ís hoogbouw. Er komen steeds meer mensen op deze wereld. Iedereen verdient een plek. Maar niet via vage plannen, zonder overleg, zonder geld en zonder draagvlak.

Al sinds de jaren 70 een illusie

Het idee om op Haveland woningen te bouwen komt al uit de jaren 70. Toen lukte het niet. Nu nog steeds niet. Waarom blijft de gemeente dan maar tekenen, overleggen en geld uitgeven?

Is dit een manier om ambtenaren en adviesbureaus aan het werk te houden? Die kosten lopen in de tonnen. En laten we eerlijk zijn: die architecten en stedenbouwkundigen wonen niet in Rheden. Die hoeven de gevolgen van dit soort luchtkastelen niet te dragen. Maar ze verdienen er wél stevig aan.

Haveland in Rheden – Foto: Martin Slijper

Financiële curatele ligt op de loer

Als dit zo doorgaat, wordt het tijd om ons bij Doesburg aan te sluiten. Rheden dreigt af te stevenen op een artikel 12-status. Dat betekent: toezicht van het Rijk op de gemeentelijke financiën. En dát is geen toekomstplan, maar een waarschuwing.

Waarom praat de gemeente niet gewoon met Kroymans en De Meteoor? Waarom is Trits Vastgoed genegeerd? Wat kosten al die plannen precies? En wie betaalt de rekening?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over stikstof. Dat komt er óók nog bij.

David Janssen