Gelderland wil trajectcontroles op de Veluwe en geen 120 meer

Provincie wil maximumsnelheid ook 's avonds omlaag. Foto: Omroep Gelderland
Provincie wil maximumsnelheid ook 's avonds omlaag. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – De provincie Gelderland wil het Rijk vragen om de maximumsnelheid op de snelwegen rond de Veluwe ook in de avonduren te verlagen. Ook moet er strikter worden gehandhaafd, vindt de provincie. Dat staat allemaal in de stikstofplannen, net als maatregelen voor boeren en industrie.

Nu is het nog zo dat bestuurders tussen 19.00 uur en 06.00 uur op Gelderse snelwegen rond de Veluwe 120 kilometer per uur mogen rijden. Het gaat om de A1, de A12, A28 en de A50. De provincie wil de snelheid terugbrengen naar 100 kilometer per uur en de snelheid controleren met trajectcontroles. Dat staat allemaal in de stikstofplannen van de provincie. Die zijn nog niet in beton gegoten, het is een eerste ‘denkrichting’.

Die denkrichting gaat over de stikstofzones waarmee de provincie wil gaan werken. Die zones liggen rondom stikstofgevoelige natuur. Het idee is dat alle sectoren in die zones flink minder stikstof gaan uitstoten. Dat geldt dus ook voor het verkeer. Volgens de provincie is een kwart van de stikstofuitstoot in die zones afkomstig van mobiliteit.

Gelderland heeft ook gekeken of de snelheid op sommige provinciale wegen kan worden verlaagd van 80 kilometer per uur naar 60 kilometer per uur, maar dat is duur omdat de provincie de weg dan waarschijnlijk moet aanpassen. Daarnaast levert die teruggang in snelheid volgens de provincie veel minder op dan het verlagen van de snelheid op snelwegen.

Eisen voor boeren en industrie

In de plannen staan ook mogelijke regels voor boeren en voor de industrie. Zo denkt de provincie er aan om boeren in de zones te verplichten de beste technieken te laten gebruiken en komt er mogelijk een maximale norm voor stikstof per dier.

De provincie zegt in de stukken dat de regels ‘grote invloed gaan hebben op ondernemers en ook financieel grote gevolgen kunnen hebben’. De komende tijd wil Gelderland met boeren in gesprek om te kijken wat er juridisch mogelijk is om boeren financieel te helpen.

Over innovatie zegt de provincie dat dat alleen kan als het wetenschappelijk bewezen is en bij de rechter standhoudt. “Er is in de zones geen ruimte om te experimenteren”, schrijft de provincie.

Ook kunnen boeren subsidies krijgen voor bewezen technieken. Daarnaast wil Gelderland inzetten op extensivering en het mogelijk maken om boeren die maar moeilijk aan de normen kunnen voldoen te verplaatsen. Ook wil Gelderland stoppersregelingen in stand houden zodat boeren hun bedrijf kunnen beëindigen.

Ook overweegt de provincie om industriële bedrijven te verplichten om een derde van hun gasbehoefte te laten vervangen door stroom. “Dat kan bijvoorbeeld door besparing, opslag of door zonnepanelen over parkeerterreinen.”