Meer betalingstermijnen voor gemeentelijke belastingen voorlopig van de baan

Lege portemonnee Foto: pixabay
Lege portemonnee Foto: pixabay

DE STEEG – Inwoners van de gemeente Rheden kunnen hun gemeentelijke belastingen voorlopig niet in twaalf termijnen betalen. Het college van burgemeester en wethouders ziet daar geen aanleiding toe. Daarmee blijft de regeling zoals die nu is: betaling in acht termijnen, of maatwerk voor wie dat echt nodig heeft. En dat is opvallend, want het Nibud ziet dat heel anders.

GroenLinks vroeg het college opnieuw te kijken naar een ruimere spreiding van de betalingen. Eerder werd al een motie hierover besproken. Die kreeg geen steun. Rheden onderzocht daarna samen met Arnhem en Renkum of twaalf termijnen haalbaar zijn. Renkum ziet daar niets in, en Arnhem volgt dat standpunt. Omdat uniformiteit belangrijk is, blijft ook Rheden bij het huidige beleid.

Maatwerkafspraken

Volgens het college is maatwerk een beter middel om mensen met betalingsproblemen te helpen. In 2024 moesten de ambtenaren 39 maatwerkafspraken maken. Dat is weinig. Het college denkt dat dit komt doordat inwoners niet altijd weten dat die mogelijkheid bestaat, of dat ze het lastig vinden om hulp te vragen.

Daarom wordt nu gekeken hoe die hulp beter onder de aandacht gebracht kan worden. Dat gebeurt via het aanslagbiljet, de gemeentelijke website en persoonlijke hulp van consulenten. Welke manier het beste werkt, hangt af van de situatie van de inwoner. Voor veel mensen met schulden of financiële zorgen gaat het vaak via bewindvoerders of schuldhulpverlening.

De kans dat alle inwoners straks automatisch in twaalf keer kunnen betalen, is voorlopig dus klein. En dat betekent dat mensen die moeite hebben om in acht keer te betalen, zelf hulp moeten zoeken. Wie dat niet doet of niet weet hoe dat moet, loopt het risico in de problemen te komen.

Nibud wil één vaste betaaldag voor alle vaste lasten

Volgens het Nibud is het beter als alle vaste lasten, zoals huur, energie en zorgpremie, op één vaste dag per maand worden afgeschreven. Nu gebeurt dat op verschillende momenten. Dat zorgt voor onduidelijkheid, zegt het voorlichtingsbureau. Mensen weten dan niet goed hoeveel geld ze echt overhouden. Toch blijft de gemeente Rheden de jaarlijkse belastingen in acht termijnen verdelen.

In Nederland hebben 173.000 mensen al een half jaar of langer geen zorgpremie betaald. Hoeveel inwoners in de gemeente Rheden financiële problemen hebben, is niet bekend. Een vaste betaaldag, kort na het ontvangen van loon of uitkering, zou meer overzicht geven.