Wethouder Hofman kan geen nieuwe raadsleden vinden voor GroenLinks

Paul Hofman Foto: Martin Slijper
Paul Hofman Foto: Martin Slijper

DE STEEG – Lokale politieke partijen, zoals GroenLinks in Rheden, hebben moeite om geschikte kandidaten te vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026. Zelfs GroenLinks-wethouder Paul Hofman slaagt er niet in om intern nieuwe raadsleden te vinden. Ze zijn al druk bezig met de voorbereidingen, maar het samenstellen van een goede kieslijst blijkt zeer lastig.

Met de Tweede Kamerverkiezingen in oktober voor de deur is de aandacht daar misschien op gericht, maar lokale partijen kijken verder vooruit. Want wie straks in de gemeenteraad wil zitten, moet bereid zijn veel tijd te investeren. Er moet vergaderd worden, overlegd en vooral veel gelezen.

GroenLinks zoekt

Bij de grootste partij van Rheden lukt het niet om intern nieuwe raadsleden te vinden. Ze krijgen de kieslijst niet rond. Daarom gooien ze het over een andere boeg en doen ze een noodoproep op sociale media.

Word jij onze nieuwe held in de gemeenteraad?”, aldus GroenLinks-wethouder Paul Hofman-Fransen. “Ben jij maatschappelijk betrokken, heb je een groen hart en wil je écht iets betekenen voor je omgeving? Meld je dan aan als kandidaat-raadslid voor de verkiezingen van 2026!

Tekst gaat verder onder de foto

Ter illustratie: Paul Hofman bij Stichting Vluchteling – Foto: Paul Hofman / Twitter

Vergoeding

Een raadslid krijgt daarvoor een vergoeding. Hoeveel dat is, hangt af van het aantal inwoners in de gemeente. In een gemeente als Rheden, met tussen de 40.000 en 60.000 inwoners, ontvangt een raadslid 1.612,85 euro per maand. De onkostenvergoeding is 215,94 euro. In een kleinere gemeente zoals Rozendaal is dat minder. Daar krijgt een raadslid 1.240,07 euro.

Toch is die vergoeding niet de belangrijkste reden voor deelname. “Je moet het vooral doen omdat je iets wil betekenen voor je dorp of stad,” is wat lokale partijen vaak zeggen.

Toch lukte het de SP vier jaar geleden niet om voldoende kandidaten te vinden. Dat blijft voor veel partijen een risico. Ze zetten daarom nu al volop in op zichtbaarheid en campagne. In veel gemeenten worden verkiezingsborden geplaatst waar partijen hun posters mogen hangen.

Zie ook: Wat krijgen raadsleden en wethouders betaald in Rheden en Rozendaal?