Na anderhalf jaar omrijden gaat deze straat weer open

Personeel van vervoersbedrijf Breng werkt op de Velperweg aan de bovenleiding voor de trolleybussen. Door koperdiefstal kunnen de bussen nog niet rijden. Foto: Omroep Gelderland
Personeel van vervoersbedrijf Breng werkt op de Velperweg aan de bovenleiding voor de trolleybussen. Door koperdiefstal kunnen de bussen nog niet rijden. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – De weg kreeg nieuw asfalt, meer groen, de riolering is vervangen en fietsers kregen hun eigen fietspad. Na anderhalf jaar omrijden is het eindelijk zover: de Velperweg in Arnhem is weer open voor al het verkeer. De trolleybus kan nog niet rijden; dat komt door koperdieven.

Ooit was de Velperweg tussen het centrum van Arnhem en Velp een statige en lommerrijke laan. De laatste decennia was het vooral een brede weg waar de ongeduldige automobilist vrij spel had. Fietsers waren niet veilig meer.

Tot het begin van de reconstructie kwamen per dag ongeveer 14.000 auto’s en 5.000 fietsers over de weg in Arnhem. Daarmee is het één van de drukste straten in de stad.

Nieuwe rotonde

Kruispunten leidden tot vertraging van het openbaar vervoer. Op een van die kruisingen, ter hoogte van Museum Bronbeek, keek Rob Kranen van makelaarskantoor Kuyk van Oldeniel jarenlang uit op verkeerslichten. Die zijn verdwenen en daarmee ook de verkeersregelaars die op het kruispunt examen deden. Verkeer moet vanaf deze vrijdag over een rotonde.

De gemeente Arnhem liet verder de riolering onder de Velperweg vervangen.

'Nog even oranje meepakken'

Kranen is blij met de rotonde. “We zagen heel vaak een automobilist nog net even het oranje stoplicht ‘meepakken’ en zich met 80 tot soms wel 100 kilometer per uur op het kruispunt storten. Zonder dat je kon zien of er nog iemand aankwam”, zegt de makelaar.

“Het is verbazingwekkend dat er de laatste tien à vijftien jaar geen dodelijke ongelukken zijn gebeurd, er waren wel veel aanrijdingen. Die snelheid is er met de rotonde nu wel uit.”

De Velperweg in Arnhem rond 1900. – Foto: Gelders Archief

Corry Wijers is facilitair manager van zorgcentrum Regina Pacis aan de Velperweg. Bezoekers en leveranciers zochten toen de weg een bouwput was geregeld naar de juiste manier om bij het zorgcentrum te komen, zegt ze. “Parkeren was hier erg lastig.”

Fietsers in het park

Personeel en bewoners hadden tijdens de reconstructie vooral last van fietsers. Die gebruikten het park achter Regina Pacis als sluiproute.

“In park Sacré Coeur komen onze bewoners veel”, zegt Wijers. “

Er waren altijd wel fietsers in het park en fietsen mag er niet, maar het gaf eigenlijk nooit problemen. De laatste maanden toen fietsers tussen Velp en het centrum moesten omfietsen waren het er wel veel te veel. We hebben toen borden laten plaatsen.”

Ook Kranen ondervond behoorlijk veel hinder, de voorbije maanden vonden de wegwerkzaamheden pal voor zijn kantoor plaats. “Het laatste halve jaar vond ik het vooral vervelend, onze parkeerplaatsen waren afgesloten en als ik een bezichtiging had op de Paasberg, en dat is hier gewoon aan de overkant, moest ik helemaal omrijden. Maar de mannen hebben keihard gewerkt hier. Het tempo heeft er altijd goed ingezeten.”

Nog geen trolleys

Tijdens de wegwerkzaamheden moesten stads- en regiobussen vanuit en in de richting van Velp omrijden. De Arnhemse trolleybussen kunnen nog steeds niet over de weg. Oorzaak: koperdiefstal.

Een woordvoerder van vervoerder Transdev, het moederbedrijf van Breng dat in Arnhem rijdt met trolleybussen, zegt: “De omvang van de diefstal en de bijbehorende kosten voor deze bedrading staan niet in verhouding tot de hoeveelheid extra werk dat ons dit oplevert. Vanwege de vakantieperiode is het lastig voor ons om dit meteen op te lossen, maar we zijn in contact met een bedrijf dat ons hopelijk snel zou kunnen helpen.”

Fietsersbond maakt zich ook zorgen

De Fietsersbond vindt ‘over het geheel’ dat de Velperweg in Arnhem veiliger en ook comfortabeler is geworden voor fietsers. Jos de Bont van de afdeling Arnhem: “Deels doordat fiets- en autoverkeer beter gescheiden zijn, maar ook omdat de inrichting op veel plekken beter en logischer is geworden. Het enige waar we wel echt zorgen bij hebben, is het stuk Oude Velperweg tussen de Wichard van Pontlaan en de Velperweg.”

De Bont: “De ruimte voor fietsers was daar al te krap, maar is nu nog krapper geworden. Wanneer bijvoorbeeld een bus voor de verkeerslichten staat te wachten, raakt de achterzijde van de bus het voetpad. Ook personenauto’s die daar rijden of staan komen zo dicht langs de stoep, dat fietsers daar geen enkele ruimte meer hebben. Zij worden hierdoor gedwongen over het voetpad te rijden en dat gebeurt al. En dat leidt weer tot conflicten. Op dat punt fietst veel schoolgaande jeugd in de spits, dat geeft extra zorgen.”