As verstrooien in de natuur doen we steeds vaker, maar het mag niet altijd

Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen Foto: Martin Slijper
Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Een crematie in plaats van een begrafenis is steeds gebruikelijker. Inmiddels worden bijna zeven op de tien overledenen gecremeerd. Het is populair om de as vervolgens ergens in de natuur te verstrooien. Maar dat mag niet zomaar overal.

Na een crematie verstrooien nabestaanden de as van hun dierbaren graag op een plek die voor de overledene een bijzondere betekenis had. Dat kan echter slecht zijn voor de natuur en niet iedereen vraagt toestemming aan de grondeigenaren. Dit laatste is altijd verplicht, maar gebeurt lang niet altijd.

Natuurmonumenten staat verstrooiing van crematie-as sinds 2024 niet langer toe in beheerde gebieden. Op plekken waar planten leven die weinig voedsel nodig hebben, is de as slecht voor de natuur. Ook kunnen planten bij verstrooiingen worden vertrapt, zegt de natuurorganisatie tegen de NOS.

In Gelderland zijn zestig gebieden in beheer van Natuurmonumenten. Dit zijn niet alleen bossen, maar ook duinen, weilanden en heide. Veel andere natuur in Gelderland is eigendom van Staatsbosbeheer. In Gelderland beheert Staatsbosbeheer 31.000 hectare natuur, gelijk aan een derde deel van de natuur in de hele provincie.

Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen

In de gebieden van Staatsbosbeheer is het wel toegestaan om crematie-as uit te strooien. Maar hiervoor is wel eerst officiële toestemming nodig.

Naast Rozendaal bij Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen is een gebied van 80 hectare in Arnhem speciaal beschikbaar gesteld voor het uitstrooien van as.

“We gaan bij een aanvraag altijd in gesprek met de lokale boswachter. Die kent het gebied en weet precies welke planten op welke plek leven. Een aantal gebieden houden we graag we schaars wat betreft de voedingsstoffen in de bodem. Het is dus niet overal mogelijk om as uit te strooien“, vertelt een woordvoerder van Staatsbosbeheer tegen mediapartner Omroep Gelderland. Om deze reden mag op de heide bijvoorbeeld geen as uitgestrooid worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen – Foto: Martin Slijper

Boswachters beoordelen

Ook in de natuurgebieden van Geldersch Landschap en Kasteelen is het toegestaan op as uit te strooien, maar wel alleen met toestemming. “Onze boswachters beoordelen na de aanvraag of het mogelijk is de as te verstrooien op de gewenste locatie. Criteria hiervoor zijn bijvoorbeeld het (broed)seizoen, soort natuurgebied en de drukte in het gebied“, aldus een woordvoerder.

De woordvoerder geeft ook aan dat ze geen garantie of bescherming kunnen bieden. “Het is nadrukkelijk een natuurterrein, waar we in de toekomst beheerswerkzaamheden en -ingrepen in bos of natuurterrein uitvoeren.” Het plaatsen van een herdenkings- of herkenningsteken is daarnaast ook niet toegestaan op het terrein.

Toezicht houden is niet te doen

Ook op plekken waar de as geen probleem is voor de natuur, zoals in bosrijke gebieden, is het verplicht om een aanmelding te doen. Toch komen boswachters nog regelmatig as tegen op plekken waar dit niet de bedoeling is. “Het is gewoon niet te doen om toezicht te houden in al die gebieden“, aldus een woordvoerder van de Provinciale Landschappen.

Daarnaast komen niet alleen de boswachters, maar ook bezoekers van de natuurgebieden de as tegen. “Dat is voor hen niet prettig. Daarom moet je even netjes toestemming vragen, je verstrooit het ook niet zomaar in de tuin van je buren“, klinkt het bij Staatsbosbeheer.