Baby ernstig mishandeld, celstraf geëist tegen moeder

Foto ter illustratie. Foto: Pexels
Foto ter illustratie. Foto: Pexels

ARNHEM – In de rechtbank in Arnhem is tegen een 40-jarige vrouw uit Rheden een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden geëist, voor een poging tot doodslag op haar pasgeboren baby. Ze zou ’s nachts haar kind, dat pas achttien dagen oud was, met kracht tussen een deur hebben gekneld.

De verdachte ontkent en zegt dat ze die bewuste nacht, in november 2018, op de bank in slaap was gevallen, terwijl de baby sliep in de box. Toen ze wakker werd van gehuil, zag ze naar eigen zeggen haar drie jaar oude dochter boven de baby staan. De baby lag zwaargewond op de grond.

Uit onderzoek bleek later dat het kind van meerdere geweldsincidenten verwondingen had. Dat de moeder schuldig is, baseert justitie vooral op de verklaring van een medisch deskundige. Die heeft gezegd dat de verwondingen van de baby niet kunnen zijn veroorzaakt door een kind van drie. Bovendien had de baby nog meer letsel.

Kinderen wijzen moeder aan

In de woning waren tijdens het ernstige voorval nog twee kinderen aanwezig, van drie en vijf jaar. Zij zijn verhoord en legden daarbij wisselende verklaringen af. Uiteindelijk wezen ze hun moeder aan als dader.

Toch wil justitie dat de verklaringen van de kinderen niet worden gebruikt, gezien hun leeftijd en mogelijke beïnvloedbaarheid.

Zeven kinderen uit huis geplaatst

De verdachte heeft zeven kinderen, die in de afgelopen achttien jaar om allerlei verschillende redenen uit huis zijn geplaatst.

De kinderen die tijdens de bewuste nacht in de woning waren, ervaren daardoor nog steeds veel angst. Dat blijkt uit hun slachtofferverklaringen, die in de rechtszaal werden voorgelezen door hun huidige verzorgers.

Het inmiddels bijna zes jaar oude slachtoffer heeft, naast een trauma, waarschijnlijk hersenletsel opgelopen.

Kanttekeningen bij deskundige

Volgens de advocaat van de verdachte is het wel mogelijk dat het driejarige kind de baby heeft mishandeld. Ze was immers groot voor haar leeftijd, aldus de raadsman. De advocaat vraagt dan ook om vrijspraak.

De rechtbank doet later deze maand uitspraak.