Vrijwilliger in de dierenopvang: ‘Meer dan alleen knuffelen’

Foto ter illustratie. Foto: Kees Keet
Foto ter illustratie. Foto: Kees Keet

ARNHEM – Dierentehuizen in onze provincie dreigen in de problemen te raken door grote tekorten aan vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers daalt en degenen die zich aanmelden zijn steeds minder bereid het vuile werk op te knappen, ziet Kees Keet van het Dierentehuis Arnhem en omstreken. “Naast het knuffelen van dieren vergeten vrijwilligers vaak dat emotionele baasjes, schoonmaakwerk en gewonde of overleden dieren er ook bij horen.”

De nood is hoog en situatie is dringend. Al een tijd is de organisatie op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor hun dierenambulance en asiel. Dat heeft directe gevolgen. Volgens de organisatie zal de dienstverlening zonder nieuwe krachten snel verminderen.

Straks moet je dagen wachten om je kat op te halen

Kees Keet

Er is met name een tekort aan ambulancechauffeurs, baliemedewerkers en telefonisten. “Als we niet tijdig nieuwe vrijwilligers vinden, moeten we de balie enkele dagen per week sluiten. Dat betekent dat als bijvoorbeeld jouw kat is aangereden en je een afspraak wilt maken om hem op te halen, je soms misschien wel dagen moet wachten”, benadrukt Keet.

Andere dierentehuizen lopen tegen soortgelijke problemen aan. “Mensen hebben de behoefte om dieren te helpen en te redden, maar in de praktijk blijkt het werk vaak te zwaar”, vertelt Ina Sämmang van Dierencentrum Achterhoek. Ook daar is een groot tekort aan vrijwilligers. Zij merkt dat mensen minder dan vroeger bereid zijn om ook de minder leuke klusjes op te pakken.

Om die reden heeft het Dierentehuis de Hof van Ede er bewust voor gekozen om taken van vrijwilligers altijd te combineren. Schoonmakers zijn dus ook bezig als hondenwandelaar. “Deze aanpak werkt veel beter voor iedereen”, aldus Kim Reiter, coördinator bij het dierentehuis.

'Niet voor iedereen weggelegd'

“Wat wij doen is niet voor iedereen weggelegd”, realiseert Keet. Dieren roepen emoties op en die lopen bij baasjes vaak hoog op, vertelt Sämmang. “Baasjes worden vaak boos of agressief als ze het niet eens zijn met onze keuzes of horen dat ze iets moeten betalen.”

Het Dierentehuis Arnhem en omstreken blijft doorgaan met het zoeken van vrijwilligers. Als dat niets oplevert, wordt het onvermijdelijk dat de balie enkele dagen per week sluit en de dierenambulance steeds minder goed bereikbaar is.

Bekijk hier de vacatures van Dierentehuis Arnhem en omstreken.