RHEDEN – De gemeente Rheden moet 9 miljoen euro bezuinigen, en dit gaat ook de dorpshuizen raken. Voorzitters vrezen dat het merendeel noodgedwongen de deuren moet sluiten. En dat terwijl er veel kwetsbare mensen uit de Rhedense samenleving bij de dorpshuizen terechtkunnen.
Wieke Kluft, voorzitter van Buurthuis de Poort in Velp, noemt de bezuiniging dieptreurig. Ook vertelt ze compleet overvallen te zijn door de plannen. “We zijn afgelopen zomer bij toeval op de plannen gestuit. Dit kwam aan als een enorme klap. En het rare is, we hebben altijd goed contact met de wethouder. En toch werden die plannen zonder pardon gepresenteerd. Dat steekt enorm.”
Kwetsbare wijken
Het college is in ieder geval van plan om de ontmoetingsplekken in de meest kwetsbare wijken in stand te houden. Hiermee wordt gedoeld op de Poort in Velp-Zuid, de Oase in Dieren en Dorpshuis Willem de Zwijger in Rheden.
Dat dit automatisch betekent dat de andere zeven dorpshuizen hun deuren moeten sluiten, vindt wethouder Gea Hofstede een voorbarige conclusie. “Maar ik kan ook niet beloven dat alle dorpshuizen openblijven. Desondanks heb ik er vertrouwen in dat als we daar de komende tijd samen naar kijken, er heel veel mogelijk is. Meer dan we aan de voorkant denken met elkaar.”
Samenwerken is volgens de voorzitters geen probleem: “Wij zijn allen bereid mee te denken én in te leveren waar mogelijk, om ‘samen’ tot een alternatieve oplossing te komen,” schrijven ze in een open brief aan de gemeenteraad. Echter eisen ze dan wel duidelijkheid. Want op hoeveel subsidie ze nog kunnen rekenen de aankomende jaren, wordt niet verteld.
Volgens de voorzitters zijn de dorpshuizen onmisbaar en vervullen ze een belangrijke, preventieve rol. “Een dorpshuis is laagdrempelig, waardoor wij problemen bij mensen al vroeg signaleren. Als je het merendeel van de dorpshuizen sluit, kun je in de toekomst meer problemen verwachten achter de voordeur. En als je dat dan weer moet repareren ben je uiteindelijk veel duurder uit dan de bezuinigingen die nu te boek staan. Dus we vinden het gewoon echt een domme actie”, zegt Wieke Kluft.
Bekijk hier wat de dorpshuizen betekenen voor de inwoners:
'Uitermate teleurgesteld'
Ook Berry Eskes van het dorpshuis in Spankeren reageert terneergeslagen: “Ik ben uitermate teleurgesteld in de wethouders en ik heb bovendien het gevoel dat wij het werk voor de gemeente moeten doen. We begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar zeg dan ook duidelijk hoeveel geld er voor ons over blijft. Want hoe moeten we nu verder als we dat niet weten?”
Wethouder Gea Hofstede begrijpt deze emoties, maar geeft tegelijkertijd aan dat ze door het Rijk met de rug tegen de muur worden gezet. “Maar laat ik alsjeblieft gezegd hebben dat alle organisaties ertoe doen. Daar gaat het niet over. Het gaat erom dat de landelijke overheid tegen gemeenten heeft gezegd: jullie doen het maar met minder geld. En dan moeten we keuzes maken. En die keuzes zijn ongelofelijk pijnlijk.”
Tijdens een inspreekbijeenkomst bij Landgoed Avegoor op donderdag 3 oktober zullen de voorzitters opnieuw hun zorgen met de gemeenteraad delen. De raad zal na deze inspreekavond in verschillende etappes een besluit nemen over de begroting van 2025.