Wintertijd gaat in! Hoe werkt het ook alweer?

Klok Foto: Studio Rheden
Klok Foto: Studio Rheden

RHEDEN – De wintertijd gaat weer in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 03.00 uur een uur terug. Dat betekent dat iedereen een uurtje langer in bed kan blijven liggen.

De wintertijd duurt van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart. Door de zomer- en wintertijd kan er in de zomer beter van het zonlicht gebruik gemaakt worden en dat bespaart energie.

Voor wie maar niet kan onthouden of de klok nou vooruit of achteruit gaat bestaat er een ezelsbruggetje. In het VOORjaar gaat de klok VOORuit.

Onderzoek

Ieder halfjaar de klok verzetten zorgt ook voor verwarring en ongemak. De meerderheid wil er daarom van af (54,3%). Dit blijkt uit een representatieve enquête van Smulderstextiel.nl waarin 1.800 Nederlanders hun mening gaven over tijdsystemen.

63% heeft last van klok verzetten

Overgaan op een vaste tijd gedurende het hele jaar heeft niet voor niets bij veel mensen de voorkeur. Ruim zes op de tien inwoners heeft namelijk last van het verzetten van de klok (63%).

Ruim één op de drie respondenten zegt last te hebben van daglicht in verband met hun nachtrust: ze worden daardoor ‘s ochtends te vroeg wakker of hebben moeite met in slaap vallen in de avond (35,3%).

Zomertijd of wintertijd

Van alle Gelderlanders die de klok niet meer willen verzetten, geeft het grootste deel de voorkeur aan overstappen naar altijd wintertijd (47,2%). Gelderland en Noord-Holland zijn de enige provincies waar wintertijd de voorkeur krijgt. Landelijk gezien wil slechts 43,4% dat het altijd wintertijd is. De meerderheid (48,5%) heeft liever altijd zomertijd. In Gelderland ging slechts 44,4% voor de optie.