RHEDEN – Carol van Eert is sinds 2018 burgemeester van Rheden, waar hij Petra van Wingerden opvolgde. Daarvoor was hij zes jaar burgemeester van Beuningen. Begin dit jaar begon hij aan zijn tweede termijn, na herbenoeming door de gemeenteraad. Studio Rheden sprak met hem over zijn werk.
Het interview met Carol van Eert gaat vooral over zijn werk als burgemeester, zijn persoonlijke motivatie, de uitdagingen in Rheden, en zijn visie op thema’s zoals armoedebestrijding, toerisme en veiligheid. Ook vertelt hij over zijn privéleven en toekomstplannen.
– Hoe ervaart u het dat mensen opkijken naar een burgemeester? Wordt u vaak herkend? En wat is het tofste, leukste of grappigste dat een inwoner ooit tegen u gezegd heeft?
Echt opkijken als in de zin van op een voetstuk gezet worden, daar ben ik niet zo van. Wel dat mensen mijn gezag erkennen en respecteren. Ik word regelmatig in mijn dorpen herkend. Maar niet zoveel direct aangesproken. Het grappigste was dat ooit iemand me van top tot teen aankeek in het centrum terwijl ik in spijkerbroek en poloshirt liep. Hij zei uiteindelijk: ‘Oh u bent het wel. Ik had u niet direct herkend nu u in burger bent’.
– Wat heeft u persoonlijk gemotiveerd om burgemeester van Rheden te worden en nu weer met 6 jaar te verlengen? En wat is het mooiste moment tot nu toe van het burgemeesterschap?
Ik was al bijna zes jaar burgemeester in Beuningen en wilde nog graag een keer naar een andere gemeente. Ik kende Rheden al goed als prachtige gemeente aan de Veluwezoom dus dat bepaalde mijn keuze om hier te solliciteren.
Na zes jaar is de belangrijkste motivatie om te blijven niet meer persé die mooie omgeving maar meer de opgaven die we in sommige kwetsbare wijken hebben en waar ik echt wil proberen een bijdrage te leveren in de aanpak daarvan. Mooiste momenten zijn er heel veel. Ik geniet altijd erg van het bezoek aan 65-jarig gehuwden of de 100 jarigen. Hun verhalen over zo’n lang leven zijn geweldig om naar te luisteren.
– Rheden ligt in een mooie, groene omgeving. Welke plannen heeft de gemeente nog meer om toerisme en recreatie te stimuleren zonder de natuur te belasten? En zijn er nieuwe projecten in ontwikkeling om de aantrekkelijkheid van Rheden voor bezoekers te vergroten?
Toerisme en recreatie is vooral een zaak van ondernemers die daar hun bedrijf in moeten starten. Dus waar dat passend is en aansluit bij het totale pakket in de gemeente stimuleren en faciliteren we deze ondernemers. Tegelijkertijd hebben we meer en meer respect voor de natuur en het belang van biodiversiteit. Dus we beperken ook sommige ontwikkelingen zoals het rijden met motorvoertuigen over de Posbank.
Ik zou het mooi vinden als we naast de Veluwezoom, de IJsselvallei meer bereikbaar en aantrekkelijker voor bezoekers kunnen maken. De aanleg van de natuurspeeltuin en de wandelroutes rond de kanovijver in Rheden passen daar mooi bij. Mijn grote wens is langs de uiterwaarden van de IJssel wandelroutes te hebben.
– Wat zijn op dit moment de belangrijkste prioriteiten voor de gemeente Rheden en wat zijn de grootste uitdagingen voor de gemeentelijke begroting in de komende jaren? En welke maatregelen zijn er getroffen om de lokale economie te ondersteunen, vooral voor kleine ondernemers? En wat doet de gemeente om armoede en sociale uitsluiting aan te pakken?
We moeten hele forse bedragen bezuinigen op onze begroting. Dus prioriteit is het vinden van een goede balans tussen voldoende sociale voorzieningen voor wie die nodig heeft én voldoende kunnen investeren in de leefomgeving van onze inwoners. We hebben relatief weinig middelen voor (kleine) ondernemers. Wel kunnen we die behulpzaam zijn met ondersteuning door onze medewerkers bij vergunningaanvraag of antwoorden op hun vragen.
Armoede en sociale problematiek hangen in onze gemeente veel samen met de meer kwetsbare wijken die we hebben in Velp, Rheden en Dieren. De integrale wijkaanpak is nu ons belangrijkste speerpunt.
– Hoe betrekt de gemeente haar inwoners bij beleidsvorming en besluitvorming? Zijn er nieuwe initiatieven om burgerparticipatie te stimuleren? En hoe gaat de gemeente om met klachten en zorgen van inwoners? Is er een specifiek platform of beleid om de communicatie te verbeteren?
Burgerparticipatie is belangrijk. Daarvoor heeft de raad pasgeleden de beleidsvisie Participatie vastgesteld en die gaan we in de uitvoering van al ons werk toepassen. Tegelijkertijd is gelukkig het merendeel van onze inwoners tevreden over hoe de gemeente zaken aanpakt en kiest.
Voor inwoners is ook niet altijd duidelijk wat het verschil is tussen participatie (meedoen en meedenken) en inspraak (je persoonlijke belang inbrengen). Dat leidt dus soms tot bezwaren en klachten. Daar hebben we goede procedures voor om die mensen tot hun recht te laten komen.
Een onafhankelijke commissie voor bezwaren en vanaf 1 januari 2025 een eigen onafhankelijke Ombudsman voor de klachten. Onze communicatie zetten we zo breed mogelijk in via alle kanalen. De lokale/regionale pers, de website en via sociale media. Bij concrete projecten of bewonersbijeenkomsten hebben we vaak persoonlijk contact en is er maatwerk, waar dat kan, ook heel belangrijk. Sinds kort hebben we de website www.meedenkeninrheden.nl Daar kunnen inwoners meepraten en meedenken over diverse projecten. En natuurlijk ons burgerpanel Rheden Spreekt en niet te vergeten de Ik buurt mee! cheques.
– Hoe staat het met de criminaliteit in de gemeente Rheden? Zijn er specifieke zorgen of successen waar we het over moeten hebben? En hoe gaat de gemeente om met eventuele overlast door jongeren of andere groepen in de gemeente?
Zoals in alle gemeenten lopen de aantallen misdrijven terug. Maar de heftigheid ervan neemt soms wel toe. In Rheden hebben we met alle vormen van criminaliteit te maken. Drugs, geweld, diefstal, vernieling, mensenhandel, discriminatie, cybercrime, zorgfraude en zedenzaken. Wij zetten in op die zaken waar de inwoners het hardst door worden geraakt. Dat is meer en meer criminaliteit via het internet.
Overlast door jongeren of andere groepen valt in verhouding in onze gemeente mee. Vooral het samenspel tussen onze boa’s, onze jeugdwerkers en de wijkagenten draagt eraan bij dat we snel weten wat er speelt en kunnen we aan de voorkant ingrijpen.
– Wat zou u willen bereiken aan het einde van uw ambtstermijn? Wat moet er dan in de gemeente veranderd of verbeterd zijn? En wat doet een burgemeester naast zijn werk eigenlijk in zijn vrije tijd?
Twee dingen. Ten eerste zichtbare verbeteringen in een aantal wijken in onze gemeente. En ten tweede een organisatie die, mede door de bezuinigingen, een bij deze tijd passende cultuur en werkwijze kent.
In de vrije tijd die ik heb, golf ik graag, lees een boek en wandel met mijn vrouw. En sinds een paar jaar genieten we van een drietal kleinkinderen die we inmiddels hebben.
– De burgemeester heeft het gezag over de politie, wanneer deze optreedt in het kader van de handhaving van de openbare orde, hulpverlening of uithuiszetting. De burgemeester is ook opperbevelhebber bij rampen en crisis. Is dit een grote verantwoording en wat komt hier allemaal bij kijken?
Dat is inderdaad een grote verantwoordelijkheid. De eindverantwoordelijkheid ligt bij mij maar er zijn heel veel professionals die dan hun werk uitstekend doen. We oefenen ook regelmatig om te zien of we goed en voldoende voorbereid zijn. Maar met uitstekende politiemensen, brandweerlieden én medewerkers Openbare Orde en Veiligheid en Communicatie heb ik er alle vertrouwen in dat we dat kunnen.
– Is er voldoende diversiteit in de raad?
Op dit moment wel. Maar we hebben in korte tijd een aantal raadsleden zien vertrekken die met een jong gezin en drukke baan het moeilijk vinden dat te combineren. Dat baart me wel wat zorgen.
– Zijn er genoeg geschikte mensen die het Raadswerk nog willen doen? Is het niet een te grote belasting voor mensen met een gezin en baan?
Op dit moment zijn er nog voldoende mensen voor het raadswerk. Maar als gezegd, het vraagt wel veel van mensen die veelal daarnaast een reguliere baan hebben. Gelukkig gaat de raad begin 2025 weer een programma aanbieden aan geïnteresseerde inwoners om kennis te maken met het raadswerk. Misschien dat daar weer extra mensen op af komen.
– Zijn er niet te weinig ondernemers betrokken bij het raadswerk? Hoe kan je het aantrekkelijk maken?
Ondernemers zijn net als mensen in loondienst vaak hele harde werkers die veel uren maken. Dat maakt hen dus niet anders dan andere inwoners. Of ze ervoor kiezen ook in de politiek te gaan is altijd hun eigen afweging. Daar kan ook de voorzitter van de raad niet in sturen.