Landende vliegtuigen bij Deelen? Defensie onderzoekt ‘dirt strip’

Defensie onderzoekt onverharde landingsbaan bij Deelen. Foto: Defensie
Defensie onderzoekt onverharde landingsbaan bij Deelen. Foto: Defensie

ARNHEM – Defensie ziet Vliegbasis Deelen ten noorden van Arnhem nog steeds als een van de mogelijke locaties voor een onverharde landingsbaan. De gemeente Arnhem en de provincie zijn niet blij met zo’n ‘dirt strip’. Zij vrezen grote gevolgen voor de omgeving en vooral voor de natuur.

Defensie wil graag een onverharde landingsbaan om te kunnen oefenen. Dat is nodig omdat militairen soms in het buitenland moeten landen. Dat kan niet altijd op een mooi aangelegde landingsbaan. Nu wordt vaak getraind in het buitenland. Naast Deelen worden ook locaties bij De Peel, vliegbasis Gilze-Rijzen en de Leusderheide onderzocht.

Deelen scoort relatief goed op overlast voor omwonenden, maar slecht op de gevolgen voor de natuur. “Hoe ga je uitleggen dat er bij Deelen vliegtuigen kunnen landen, maar dat je ook boeren opkoopt voor de natuur”, vraagt provinciebestuurder Peter Drenth zich af. “We hebben daar een enorme opgave voor de natuur. We hadden heel erg hard gehoopt, gewenst en gevraagd dat Deelen niet verder zou worden meegenomen, maar dat pakt dus anders uit.”

'Natuur is ook nationaal belang'

De zorgen zijn ook bij de gemeente Arnhem groot. “We vinden het belangrijk dat Defensie kan onderzoeken waar ruimte is, we zijn ook al jaren in gesprek. Maar de landingsbaan bij Deelen zou betekenen dat heel veel vliegtuigen gaan vliegen boven de kwetsbare natuur”, legt wethouder Cathelijne Bouwkamp uit. “De belangen van Defensie zijn nationale belangen, maar dat zijn die van de natuur ook. Dat zou gelijkwaardig moeten worden meegenomen en daar maken we ons echt grote zorgen over.”

De komende maanden gaat Defensie meer onderzoek doen, dat gaat dan ook over de impact voor de natuur. Naast de landingsbaan zijn er nog veel meer ontwikkelingen die Defensie wil gaan uitzoeken. Veel locaties liggen rondom Arnhem. “Het is wel heel erg veel, een dirtstrip, een vertrekplaats voor helikopters, een vertrekplaats voor drones, het aanpakken van de kazernes bij Schaarsbergen. Ergens moeten wel rekening gehouden met wat een gebied allemaal kan dragen”, zegt Drenth. “We vragen ons echt af of dat niet te veel is voor Arnhem én of dat niet veel te veel is voor de natuur”, aldus Bouwkamp.

'Wereld is veranderd'

Staatssecretaris Gijs Tuinman zegt in een reactie dat de impact op de natuur wordt onderzocht. “Maar dat is niet doorslaggevend, want anders hadden we Deelen nu ook niet langer onderzocht.”

Na alle onderzoeken hakt het kabinet volgend jaar een knoop door. “De situatie in de wereld wordt steeds nijpender, Defensie zit in een te klein jasje en we moeten groeien. Al die behoeften moeten ergens in Nederland gaan landen”, aldus Tuinman.