Onbegrip en boosheid vanwege sluiting racebaan

Kinderen kunnen vanaf 4 jaar op deze pocketbikes racen Foto: Omroep Gelderland
Kinderen kunnen vanaf 4 jaar op deze pocketbikes racen Foto: Omroep Gelderland

VELP – De Eerste Velpse Modelbouw Club (EVMC) is een racebaan waar liefhebbers van modelauto sport hun hart ophalen en waar kinderen op pocketbikes trainen om professioneel motorcoureur te worden. Het is een club die al veertig jaar bestaat op industrieterrein De Beemd in Velp, maar per 30 september 2025 zal verdwijnen. De gemeente wil de grond terug hebben en ondernemers de kans bieden om zich daar te vestigen.

Toen voorzitter André Spaan dit nieuws hoorde, moest hij naar eigen zeggen even gaan zitten: “Het was net alsof ik met Rico Verhoeven in de ring stond en de eerste klap ontving, waar ik even van bij moest komen. En toen heb ik echt wel gedacht van wat moet ik nu? Hoe ga ik mensen uitleggen dat het stopt? Het doet echt pijn.”

Uniek in Europa

Op de racebaan wordt gereden met op afstand bestuurbare modelauto’s en pocketbikes. Dit zijn kleine motoren waarmee rijders vanaf vier jaar kunnen kennismaken met de motorsport. Volgens Spaan maken veel ouders en kinderen met groot plezier gebruik van de baan: “Vanuit heel Nederland komen onze leden hier racen. Sommigen zijn hobbyisten, anderen racen professioneel. We hebben ook leden uit Duitsland en België. We zijn niet alleen uniek in Nederland, maar in heel Europa.”

Volgens de leden is de racebaan meer dan ‘stom rondjes rijden’:

Liefde voor techniek

Vader Jos Koelewijn en zoontje Jesse (9) rijden iedere week vanuit Noordwijkerhout anderhalf uur op en neer om in Velp te trainen. Jesse is Nederlands Kampioen pocketbike en EVMC is voor hen de dichtstbijzijnde club: “Wij trainden eerst in Amsterdam, maar die plek moest ook plaatsmaken voor industrie. Het is doodzonde dat ze dit soort broedplaatsen overal de nek omdraaien.”

Jos groeide zelf op in de motorsport en vertelt hoe waardevol deze clubs zijn: “Binnen de motorsport heerst een keiharde concurrentiestrijd, waarbij innovatie het belangrijkst is. Je komt van jongs af aan in aanraking met techniek en de liefde voor dat vak groeit met je mee. Al mijn racemaatjes van vroeger zijn later de techniek in gegaan, de branche waar ze steeds harder staan te springen om nieuwe handjes.”

Veel leegstand

Dit is voor voorzitter André Spaan onverteerbaar, juist omdat er al veel kavels en gebouwen leegstaan bij de Beemd: “Ik begrijp niet waarom ze ons nu wegjagen, terwijl er hier nog genoeg ruimte vrij is.” Volgens Spaan is het besluit dan ook nog zeker geen gelopen race.

Henny van Woerkom, die 40 jaar geleden EVMC heeft opgericht, is ook betrokken bij deze strijd: “We zijn momenteel op zoek naar juristen die ons kunnen bijstaan. We vinden het onbehoorlijk bestuur van de gemeente Rheden. EVMC is een gezonde vereniging die niemand tot last is, maar laat zien juist van toegevoegde waarde te zijn. Ik zou zeggen: Laat ons zitten en zorg voor een nette koopprijs, er is veel mogelijk.”

Geen gelopen race

Alle hoop van André Spaan en de leden is nu daarop gevestigd: “Ik hoop dat de gemeente gewoon nog eens goed nadenkt of ze dit stukje grond echt nodig hebben. Want wij willen niet weg, wij willen blijven.”

Het recht van opstal betekent dat een opstaller (in dit geval EVMC) het recht heeft om op, boven of onder een perceel dat in eigendom is van een ander (in dit geval de gemeente), te bouwen. Dit recht is altijd voor een bepaalde tijd. Wanneer dit afloopt, heeft de eigenaar de keuze om het opstal te verlengen of te eindigen. De gemeente Rheden kiest er nu voor om het opstal te beëindigen, waardoor EVMC de deuren noodgedwongen moet sluiten.