DIEREN – Bewoners rond het Callunaplein in Dieren klagen de laatste tijd over ernstige overlast door groepen jongeren. Ze spreken van vernielingen, intimidatie en agressie. Volgens hen gebeurt dit al langere tijd en wordt het steeds erger.
Overlast bij Callunaplein
De jongeren hangen vooral bij de Albert Heijn en Domino’s, omdat deze winkels tot 22.00 uur open zijn. Daar veroorzaken de de meeste overlast volgens de bewoners. Er worden brievenbussen, prullenbakken, fietsenrekken en bushokjes vernield. Ook liggen jongeren op motorkappen van auto’s, vaak onder invloed van drugs of lachgas. Verder houden ze straatraces, ook op de parkeerplaatsen van Albert Heijn en Jumbo. Volgens buurtbewoners wordt er ook regelmatig gedeald in drugs.
Ondernemers hebben er ook last van
Ook ondernemers in het centrum klagen. Er ligt veel rommel op straat. Daarnaast zijn er mensen uit Polen die bedelen, terwijl dat officieel niet mag in de gemeente Rheden. Een ondernemer zegt: “Ze bedelen zelfs om babyvoeding en brengen het daarna terug naar de winkel om het in te wisselen voor geld.”
Een week geleden plaatste een Facebookpagina ook een kort berichtje over de problemen in Dieren. Volgens bewoners hielp dat weinig. De gemeente zou volgens de klagers contact hebben opgenomen met de pagina en gevraagd hebben om het bericht te verwijderen wat inderdaad is gebeurd.
Brandbrief naar gemeente en politie
De bewoners zijn het zat, ze hebben deze week een heftige brandbrief opgesteld. Deze was gericht aan het college van burgemeester en wethouders. Maar ook aan de wijkagent en de handhaving. Daarin melden ze alle problemen die momenteel spelen in het centrum van Dieren.
Eerder is er al geklaagd bij de politie en de wijkagent, maar dat hielp niet. De politie komt wel, maar doet volgens de bewoners weinig tot niets. Vaak omdat niet duidelijk is wie de dader is. Handhaving zien ze nooit. En de wijkagent reageert volgens hen helemaal niet op de klachten.
Reactie van handhaving
De gemeente heeft niet op de brandbrief gereageerd. De brief is wel doorgestuurd naar de handhaving van Rheden. Die heeft telefonisch gereageerd. “Ze erkennen het probleem, maar vaak is de jeugd al vertrokken, en dan kunnen ze niets mee doen,” vertelt een bewoner. “Ze zeggen letterlijk: liever niet bellen, maak een melding bij Fixi en dan nemen we het binnen drie dagen in behandeling.”
Bewoners eisen actie
In de brandbrief schrijven ze ook: “Deze situatie is onacceptabel en heeft een directe negatieve invloed op het veiligheidsgevoel van omwonenden en bezoekers van het plein. Wij willen benadrukken dat dit niet gaat om incidentele overlast, maar om een structureel probleem dat dringend moet worden aangepakt. Wij eisen dat de gemeente, politie en handhaving hier per direct op ingrijpen.”
De bewoners willen dat politie en/of BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) ook veel vaker zichtbaar surveilleren. Ze vragen ook om maatregelen tegen samenscholing, overlast en vernieling. Verder willen ze betere verlichting en camerabewaking.