RHEDEN – De gemeente Rheden ziet een flinke toename in het aantal overlastmeldingen door houtstook: van 159 meldingen in 2022 naar 556 in 2024. Door gebrek aan landelijke beleid stelt de gemeente nu zelf regels op. Zo mag er alleen gestookt worden binnen bepaalde tijdsvensters, en helemaal niet gestookt wanneer Stookwijzer code rood of oranje afgeeft. De luchtkwaliteit is dan slecht, wat voor meer gezondheidsklachten en overlast zorgt.
Hoe erg deze overlast kan zijn, vertelt een inwoner van het dorp Rheden tijdens een drukbezochte inspreekavond op het gemeentehuis: “Als de houtkachel van de buren aan gaat, moeten bij ons alle ramen en deuren potdicht.”
Op beelden is te zien dat de rook die uit de pijp van de buurman komt, pikzwart is. “Ons woongenot wordt ernstig bedreigd, maar daar hebben de buren geen boodschap aan. Hoe zit het met onze vrijheid? Wij worden door hun stookgedrag gedwongen om binnen te blijven.”
Volgens Paul Hofman, wethouder bij de gemeente Rheden, komen de signalen uit zeven dorpen, en uit meer dan veertig wijken. Tegelijkertijd gaat het om meerdere meldingen per adres: “Er zijn buurten die een groot gedeelte van het totaal aantal meldingen doen”, is te lezen in een rapport, “bijvoorbeeld drie wijken die in 2022 67 procent van de meldingen deden.”
'Hoog betuttelend gehalte'
Dit roept bij VVD’er Jelte Kolkman de vraag op hoe representatief deze meldingen zijn voor de hele gemeente. De VVD is tegen het stookverbod, dat volgens hem een hoog betuttelend gehalte heeft: “Wij zijn wel voor verantwoord stoken. Maar we moeten het slimmer aanpakken. We moeten zorgen dat voorlichting inwoners daadwerkelijk bereikt. En we stimuleren om oude installaties te vervangen voor moderne kachels.”
Samen met Liza van der Salm is hij een online petitie gestart, “Tegen houtstookverbod, voor verantwoord stoken”, die binnen een paar dagen al ruim 800 keer is ondertekend. “Het gebeurt niet vaak dat zoveel mensen in zo’n korte tijd van zich laten horen,” aldus Kolkman. Liza sluit zich hierbij aan: “Een flink aantal mensen is erop tegen.”
Alle houtstokers op één hoop
Hetgeen dat ‘de houtstokers’ dwars zit, is dat ze door dit verbod nu allemaal op één hoop worden gegooid. “En dat terwijl er mensen zijn die juist hun verantwoordelijkheid nemen. Die tienduizenden euro’s uitgeven om met een innovatieve kachel hun huis te verwarmen, en daarmee gas besparen. Zij worden nu gestraft voor goed gedrag”, aldus Liza.
Peter uit Velp heeft flink geïnvesteerd in zijn duurzame kachel:
Één uur stoken, 24 uur warmte
Onder die groep houtstokers valt ook Peter Hammecher uit Velp. Hij heeft een zogeheten finoven in zijn huis laten bouwen: “Dit type kachel geeft 24 uur warmte af na een stookbeurt van één uur. De kachel slaat de warmte op in de stenen. Boven de kachel zit een watervat, dat opwarmt door het vuur. Dit verwarmde water gebruiken we weer voor de vloerverwarming. Zo gebruiken we het vuur optimaal.”
Peter heeft gevoelige longen, maar ervaart nul klachten in of rondom zijn huis: “Dat komt omdat de kachel heel kort en schoon brandt. Hierdoor is de uitstoot van rook en fijnstof onmeetbaar klein, onderzoek laat dit ook zien”, legt hij uit.
Hij noemt de plannen van de gemeente ‘ongenuanceerd’: “Er zou geen verbod moeten komen dat over alle type kachels gaat. Kijk naar de vervuilers, dus mensen die met nat of bewerkt hout stoken, met mistig weer of te weinig zuurstof. Dat geeft overlast.”
Het is geen totaalverbod
Wethouder Paul Hofman zegt juist de nuance opgezocht te hebben: “We hadden ook met een totaalverbod kunnen komen. Maar dat willen we niet, we willen houtstokers de ruimte geven om te blijven stoken. Maar dan wel binnen bepaalde regels en op de juiste wijze. We kunnen de toenemende klachten niet negeren.”
Het voorstel komt eind mei in de gemeenteraad, die er dan over zal stemmen.
Grote zorgen om toenemende houtstook: ‘Er komt heel veel fijnstof vrij’