ROZENDAAL – De plannen van Defensie om oefenterreinen uit te breiden roept gemengde reacties. Over het algemeen reageert men voorzichtig positief. Maar er zijn ook zorgen.
“We zijn verheugd dat Defensie afziet van een springterrein met zware explosieven. Voor zweefvliegen en natuur zou dat het einde zijn“, zegt voorzitter van het nationaal zweefvliegcentrum Terlet Francis van Haaff tegen mediapartner Omroep Gelderland. Volgens hem kunnen de bijna 1000 zweefvliegers en 250 zweefvliegtuigen verder nergens terecht.
Henkjan Schutte – voorzitter van Stichting Explosievrije Kop van de Veluwe – reageert ook opgelucht. Want ook in de buurt van Artillerie Schietkamp (ASK) ’t Harde komt geen springterrein. “De uitbreiding bij ASK hadden we verwacht, we zijn er niet heel blij mee. Aan de andere kant zijn we van mening dat Defensie optimaal moet kunnen oefenen.“
In overleg
Bij Terlet hopen ze dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden over de aanvliegroute van militairen naar luchtbasis Deelen, dat nog geen 5 kilometer verderop ligt. Van Haaff: “We kunnen ons voorstellen dat we in goed overleg wel kunnen blijven vliegen. Militairen zouden bijvoorbeeld vanuit het noorden of het zuiden kunnen aanvliegen, de zweefvliegers blijven dan aan de oostkant.”
Het kabinet moet nog over het plan beslissen, en dat geeft hem hoop. “Laten we in Godsnaam in goed overleg blijven.”
Schutte vertelt dat de stichting al meerdere keren met mensen van Defensie heeft gesproken. “Enkele punten zie ik terug, bijvoorbeeld dat er alternatieve opties zijn voor de afsluiting van de Zuidweg.“
Verder blijft nog veel onzeker. Schutte: “We weten net pas van de plannen. We moeten nog verder bestuderen wat de plannen voor de natuur en geluidsoverlast voor de omwonenden betekent.“
De druk op de Veluwe wordt groter
Volgens Natuurmonumenten kunnen “Defensie en natuur goed samen gaan, mits er ruimte is voor nieuwe natuur.” Dat de Veluwezoom is afgevallen als plek om te oefenen met zware explosieven vindt de organisatie “niet meer dan logisch in een kwetsbaar en Europees beschermd Natura2000-gebied”.
Tegelijkertijd baren de vele laagvliegzones en de druk op de Veluwe zorgen, zo laat Natuurmonumenten in een persbericht weten. Op de Veluwe was de druk van Defensie al flink, en die wordt door deze plannen nog groter. Meer stikstof, meer herrie, en minder ruimte voor natuur. Natuurmonumenten vindt dat zeer zorgelijk.